Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Sargın, Kovid-19 aşılarının kalp hastalıklarını artırdığı iddialarının bilimsel bir temeli olmadığını belirtti. Genç yaşta kalp krizi vakalarına dair endişelerin ise veri destekli olmadığını vurguladı.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Sargın, Kovid-19 aşılarının kalp hastalıklarını artırdığına dair söylentilerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Türkiye'de son günlerde gündeme gelen genç yaşta kalp krizi vakalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sargın, bu konuda endişe verici bir artış olduğuna dair bilimsel bir veri bulunmadığını ifade etti.
Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Doç. Dr. Murat Sargın, genç yaşta kalp krizlerinde ciddi bir artış yaşandığına yönelik iddiaları değerlendirdi.
Sargın, “10 yıl öncesine göre gençlerde kalp hastalıklarında endişe verici bir artış olduğunu gösteren bir veri yok. Artan farkındalık ve habere erişim bu algıyı güçlendiriyor.” dedi.
Türkiye'de 25-45 yaş arası genç nüfusun arttığına dikkat çeken Sargın, doğal olarak bu yaş grubundaki hastalık sayısının da artış gösterdiğini vurguladı.
Kovid-19 aşıları ile kalp hastalıkları arasında doğrudan bir bağlantı kurulamayacağını belirten Doç. Dr. Sargın, İngiltere’de 46 milyon kişi üzerinde yapılan geniş çaplı bir çalışmaya dikkat çekti.
Sargın, "İngiltere’de yapılan araştırmaya göre, Kovid-19 aşısı olan kişilerde hem kalp hem damar hastalıklarına bağlı ölümler aşı olmayanlara göre daha az. Bilimsel veriler, aşıların kalp hastalıklarını artırdığı iddialarını desteklemiyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye’de de benzer çalışmaların yürütüldüğünü, ancak verilerin henüz yayımlanmadığını kaydeden Sargın, söylentilerle kamuoyunun yanıltılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Kalp hastalıklarına karşı yaz ve kış aylarında farklı risklerin bulunduğunu belirten Sargın, vücut dengesini bozmamak gerektiğine işaret etti. Soğuk havada tok karnına yürüyüş yapmanın kalp krizini tetikleyebileceğini belirten uzman, sıcak havalarda ise yeterli sıvı alınmaması ve aşırı efor sarf edilmesinin ciddi riskler oluşturduğunu söyledi.
Doç. Dr. Sargın, “Kışın tok karnına yokuş çıkan kilolu bir hasta ne kadar riskliyse, yazın sıcakta aşırı efor yapan, susuz kalan bir kişi de aynı riski taşır. Vücut dengemizi korumak ve kontrolsüz eforlardan kaçınmak hayati önem taşıyor.” dedi.