Arkeologlar tarafından yapılan son keşiflere göre modern mutfağının kökleri sanıldığından çok daha eskiye dayanıyor. Arkeologlar tarafından son çözülen Babil tabletlerinde ilk yemek tarifleri ortaya çıkarıldı. 4000 yıllık yemek tarifleri Mezopotamya mutfağının sırlarını açığa çıkarıyor.
Bugün izlediğimiz yemek videoları, açtığımız tarif kitaplarının kökeni sanılandan daha eskilere dayanıyor. Medeniyetin beşiği olarak bilinen Mezopotamya'da keşfedilen antik tabletlerde tarihin ilk yemek tarifleri ortaya çıktı.
Arkeologlar tarafından M.Ö. 1730 yılına ait olduğu ortaya çıkarılan dört kil tablet yıllar boyunca tıp metni ya da çeşitli karışım tarifleri sanıldı. Ancak artık biliyoruz ki bu tabletler tarihin ilk yemek tariflerini içeriyor.
Arkeologlar tarafından başta bu tabletlerin yemek tarifleri olduğu düşünülmüyordu. Antik zamanlarda yemek tariflerinin kadınlar arasında sözlü bir şekilde aktarıldığı düşünülüyordu.
Bu yüzden uzun yıllar boyunca Babil'de bulunan tabletlerin yemek tarifi olmadığı düşünülüyordu. Ancak 1980'lerde arkeolog Jean Battero'nun yemek tarifi olduğuna dair düşünceleri her şeyi değiştirdi.
Harvard Üniversitesi'nde çalışan araştırmacılar tarafından tabletlerin eksik kısımları tamamlanarak bu tarifler yeniden yorumlandı. Ortaya çıkan sonuç ise arkeologların oldukça şaşırttı.
Tabletlerde yer alan tarifler arasında; kuşla doldurulmuş turtalar, yeşil buğdaydan yapılan güvençler, sebzeli ve etki yemekler yer alıyor. Hatta fare gibi bazı kemirgenlerden yapılan yemekler de tarifler arasında yer alıyor. Modern Irak mutfağının temelini oluşturan birçok yemeğin tarifi Babil tabletlerinde ortaya çıktı.
Tabletlerde yer alan yemek tariflerinde genel olarak o dönemde yaşayan insanların herhangi bir ölçü birimi belirtmediği görülüyor. Yani bir yemeğe ne kadar et konulacağı veya tuz gibi ürünlerin ne kadar atılacağına dair bir bilgi yer almıyor.
Ancak ilk yemek tariflerinde genel olarak kuzu eti, soğan, süt, arpa ekmeği, kişniş ve fare etinin çok fazla kullanıldığı görülüyor.