Çiçeği burnunda bir anneyseniz, yenidoğan bebek bakımı hakkında bildiğiniz çok şey olduğunu tahmin ediyoruz. Fakat, bu kadar pratik bilgiye sahip olmadığınızı ve öğrenmeniz gereken daha çok şey olduğunu da düşünüyoruz. Bu makalemizde: “Yeni doğan bebek nasıl emzirilir?, Yeni doğan bebek bezi nasıl değiştirilir?, Yeni doğan bebek süsleri, Yeni doğan bebek yeleği, Yeni doğan bebeğin ilk banyosu, Bebekler kaç günde bir yıkanır?, Yeni doğan bebeklerin banyo suyu kaç derece olmalı?, Bebeklerin ağlama dili, Bebeklere kıyafet seçimi, Yeni doğan bebeklerin kontrolü ne zaman?” gibi merak ettiğiniz pek çok şey hakkında bilgiler verdik. Keyifli okumalar diliiyoruz..
Yeni doğan bebeklerin bakımı tüm anne ve babaları kaygılandıran bir konu. Anneler, bebek bakımı konusunda tecrübeli akrabaların yardımına bu dönemde çok ihtiyaç duyabilirler. Tabii ki tecrübeli insanların bilgi ve becerilerinden istifade etmek kadar dünyaya gelecek bebeğin bakımı ile ilgili bilgi sahibi olmakta çok önemli.
Şimdi bu tecrübelerden derlediğimiz bilgileri tek tek ilginize sunacağız.
Yeni doğan bebeğin ilk muayeneden sonra ilk 24 saat içinde genel bir muayene yapılmaktadır.
Yapılan bu kontrollerde:
1. ayın sonunda yeni doğan bebeğiniz:
Yeni doğan bebek bunlardan birini veya daha fazlasını yapmıyorsa mutlaka doktor kontrolüne götürülmesi gerekir.
Yeni doğan bir bebeğin en ideal besini elbette anne sütüdür. Anne sütü içen bebeği tüm hastalıklardan korur ve anne ile bebek arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlar.
Yeni doğan bebek günde 8 ila 10 kez arasında anne göğsünden eşit miktarlarda süt verilmelidir. Bebek uyuyor olsa bile en son emzirmeden sonra geçen 3 saat içinde tekrar emzirilmelidir. Yeni doğan bebeklerden bazıları anneden süt içerken yoruluyor olabilir. Bu durumda süt verilirken memeye yapılacak hafif baskı ile süt emmesini kolaylaştırabilirsiniz.
Evet tüm bebekler koyu mavi gözlerle doğmuş olsa da zamanla gözleri asıl olması gereken renge dönüşür. Bir bebeğin gözlerinin hangi renk olacağı, iristeki melanin miktarına bağlıdır. İlk altı ay ile dokuz ay içinde bebeğin gözleri gerçek rengini kavuşur.
Yeni doğan bebek yan yatırılmalıdır. Böylece yüzükoyun yatırmaya bağlı ani bebek ölümleri ve sırtüstü yatırmaya bağlı tükürük ve kusmukla boğulmalar engellenmiş olur.
Dünyaya gelen her bebek ne gece, ne de gündüz ayrımı yapmadan uyuyabilir. Bunun en büyük nedeni anne karnındaki bebeğin gece - gündüz kavramını yaşamamasına bağlayabiliriz. Bir bebek gündüz uyuyup, gece uyanık kalabilir. Bu durumda doğru olanı yapmak için bebeği gündüz bol ışıklı, hareketli, sesli ortamlarda tutmalı, gece ise loş ışıklı, daha sessiz bir ortamda sessiz bir şekilde emzirmelidir. Böylece bebeğiniz gece – gündüz farkını zaman içinde öğrenecektir.
Yeni doğan bebeklerin ciltleri çok hassas ve narindir. Bu sebeple altını çocuk bezi ile değiştirirken kesinlikle alkol içermeyen, pH dengeli, hassas temizlik ürünleri kullanmalıdır. Bebeğin altını 3 saatte bir temizlemeli, makatta kesinlikle dışkı kalmamasına özen göstermelisiniz. Mümkünse her temizlik sonrası cildi yumuşak tutması için zeytinyağı veya uygun bir cilt kremi kullanabilirsiniz.
Anne karnında bebeğin annesinden oksijen ve besin almasını sağlayan göbek kordonu uygun şekilde kesilir ve sonradan kendiliğinden kuruyarak düşmesi beklenir. Ortalama olarak 3 gün ile 10 gün arasında gerçekleşen kuruyup düşme olayında göbek kordonunun temiz tutulması gerekir. Aksi takdirde bebek göbekten enfeksiyon kaparak ciddi hastalıklara davetiye çıkartır. Böyle bir durumda 24 saat içinde en az iki kez göbek bağına pansuman yapılmalı, üzeri steril gazlı bezle kapatılarak dışkı ve sidikle teması önlenmelidir. Bunun için mersol veya betadin kullanabilirsiniz.
En uygun oda sıcaklığı 22 derecedir. Prematüre bebeklerde 2,3 derece daha sıcak olabilir.
Bebek anne karnından dünyaya yeni geldiği için ortamın hava şartlarına uyumu biraz geç olabilir. Bu sebeple bebeğin üşümesi muhtemeldir. Bebeklerin elleri, ayakları mutlaka eldiven ve patikle ısıtılmalıdır. Bebeğin kafasına kulaklarını kapatacak şekilde yumuşak dokulu bir şapka korunmasına yardımcı olabilecektir.
Yenidoğan bebeğin iç giyimi her mevsimde saf penye olmalıdır. Altına ise belden lastikli giysiler değil komple tulumlar daha uygun olacaktır. Kış aylarında bebeğin üzerinde merserize veya ince yünlü bir yelek bulunması iyi olur. Kışın pazen, yazın penye battaniyeler tercih edilmelidir. Bol tüylü battaniyelerden ve yün eşyalardan kaçınmak gerekir.
Banyo için özel bir zaman yoktur. Göbek kordonu düşmeden de yıkanabilir. Yeni doğan bebek özellikle göbek düştükten sonra günde veya 2 günde bir yıkanması iyi olur. Banyo suyunun ortalama 38 derece olması gerekir.
Yenidoğan bebeğinizi yıkarken ortamın ısısı 26 derece olması yeterlidir. Bebek küvetine içine bebek banyo köpüğü katılmış 38 derece ısıdaki su konur. Bebek başı dışarıda kalacak şekilde dik olarak küvete sokulur. İnce bir tülbentle vücudu çabucak yıkanır. Başı da bebek şampuanı ile yıkanır. Bebeğe su kafasının üst kısmının arkasından akacak şekilde dökülür, hızlı bir şekilde havlu ile sarılır. Bebek küveti standart ölçülere uygun olmalıdır.
Bebeklerde gaz sancıları en çok gözlenen problemlerden biridir. Aslında bir problem değil bu bebeğin gelişimini gösteren bir işarettir. Bebek, emerken yuttukları havaya veya annenin tükettiği besinden kaynaklı olarak gaz sancısı çekebilirler. Bu yüzden her emzirmeden sonra bebeğin gazının çıkarılması onun rahat uyumasını sağlayacaktır. Gazın çıkartılması için bebeğin anne kucağında dik tutularak sırtı sıvazlanır geğirmeye başlayan bebeğin gazı çıkmış olur. Bazı bebeklerde gaz sancısı geçmezse ısıtılmış bir havluyu karın bölgesine sararak bebeğin ayaklarını bisiklet çevirme hareketi yaptırılır ve gazı çıkartmasına yardımcı olabilirsiniz.
Yenidoğan bebekte sarılık durumu genel de anneyi emmeye başladıktan sonra geçse de geçmediği takdirde doktora gidilmesi iyi olur. Yine ilk 24 saat idrarını, ilk 48 saat kakasını yapmamışsa, çok şiddetli kusmaları varsa, ateş söz konusu ise, emmede isteksizlik varsa, canlı ağlaması yoksa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bebek emdikten sonra özellikle gazı çıkarılırken bir miktar kusar; bu normal kusmadır. Patolojik olan kusma fışkırır tarzda beslenme ile ilişkisiz de olabilen kusmadır.
Bebek tırnağı bir süre uzadıktan sonra kendi yüzünü veya vücudunu kesebilir. Bu sebeple bebeğin tırnağı uzadığında kesilmesi gerekir.
Bebek tırnağı kesmek ise kağıt kesmek kadar kolaydır. Ancak çok hareketli olan bebeklerin tırnağı kesilirken sabit tutulması gerekir.
Bebekler için özel üretilen uçları yuvarlak tırnak makası kullanılması iyi olur.
Kanguru bakımı genel de prematüre bebeklere yapılan bakım şeklidir. Bebeğin anne göğsüne yatarak yarım saat kalması ile başlayan bir tür ten temasıdır. Bu yöntem düşük doğum ağırlığında olan bebeğinin kilo almasını kolaylaştırabilir ve gelişimine katkı sağlayabilir.
Bebeğin ağlamasına bir çok şey sebep olabilir.
Bunlardan en genel olanı:
bu sebeplerden sadece birkaçıdır.
Bunun için
yöntemleri ile bebeğin ağlamasını durdurabilirsiniz.
Erkek çocuklarında sünnet olduktan sonra akıntı ve kanama meydana gelir. Bu akıntı ve yer yer kanamalar bölgenin iyileştiğini gösterir. Bu süreçte iyileşmeyi hızlandırmak için ilk gün iki bez kullanabilirsiniz. Böylece hem bebeğin uyluklarının birbirine çarpması engellenmiş hem de penisi korumuş olursunuz. Her bez değiştirdiğinde penisi merhemli gazlı bezle sarman ve iyileşene kadar ıslatılmamalıdır.
Bebeğin cinsiyeti kız ise cinsel organını diğer benzer şekilde yaptığın temizlikle yapmalı sadece önden arkaya doğru tek bir hareketle yapılması gerekmektedir. Böylece dışkının başka yerlere bulaşmasını engellemiş olursunuz.