BM Genel Kurulu'nda sıra dışı olaylar ve ilginç anlar

ABD'nin New York kentinde her yıl 190'dan fazla dünya liderini bir araya getiren Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda şimdiye kadar birçok ilginç an yaşandı. 1945 yılından beri var olan BM Kurulu'nda, en uzun süren konuşma rekoru kırıldı, ABD'nin eski lideri Bush şeytana benzetildi, Kurul'un en küçük misafiri 3 aylık bir bebek idi...

BM Genel Kurulu'nda sıra dışı olaylar ve ilginç anlar
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
19.09.2023
saat ikonu 12:19
|
GÜNCELLEME:
19.09.2023
saat ikonu 12:19

ABD'nin New York şehrinde 78. kez düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için liderler yeniden bir aray gelmişken şimdiye kadar BM Genel Kurulu'nda yaşananlar gündem oldu. 1945 yılından beri birçok ilginç ana ve sıra dışı olaya şahit olan Kurul'da en uzun süren konuşmayı Fidel Castro yaptı.

Eski Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, 26 Eylül 1940'da, en fazla 15 dakika sürmesi istenen konuşmasını 269 dakikada yani 4,5 saatte yaptı. Castro, bu oldukça uzun süren konuşmasında, dönemin ABD Başkanı adayı John F. Kennedy'e, ''Milyoner, cahil ve okuma yazma bilmeyen biri olmasaydı, köylülere karşı isyan edilemeyeceğini açıkça anlardı." ifadeleriyle seslenerek tarihi anlardan birini yaşatmıştı.

CHAVEZ, BUSH'U 'ŞEYTANA' BENZETTİ

Eski Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, 2006'da yaptığı konuşmada, kendisinden bir gün önce kürsüye çıkan eski ABD Başkanı George W. Bush için İncil'de şeytan ile ilişkilendirilen kükürde atfen, "Şeytan dün buraya geldi, bugün hala kükürt kokuyor." demesi ilginç anlardan biri olarak kayıtlara geçti. Chavez, Bush'un halefi Barack Obama döneminde ise kürsünün artık "kükürt kokmadığını" söyledi.

BM Genel Kurulu'nda sıra dışı olaylar ve ilginç anlar
Eski Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez

ABD DELEGASYONU SALONU TERK ETTİ

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega'nın, 1987'de yaptığı konuşmada, ABD'yi Latin Amerika'da "isyancıları finanse etmekle" ve Nikaragua'da devlet başkanlığı yapan "Anastasio Somoza Debayle diktatörlüğünü desteklemekle" suçlaması, ABD delegasyonunun salonu terk etmesine yol açtı.

O dönem ABD'nin BM Büyükelçisi olan Vernon Walters, "Nikaragua halkı oturup onu dinlemek zorunda olabilir ama ben değilim." dedi.

KADDAFİ'NİN 100 DAKİKALIK KONUŞMASI

Belleklere kazınan konuşmalara ve bazen de gaflara sahne olan BM Genel Kurulunda en dikkat çekici anlardan biri, 2009'da dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi'nin yaptığı yaklaşık 100 dakikalık konuşma oldu.

Kaddafi, BM Güvenlik Konseyine yönelik eleştirisini "Buna güvenlik konseyi denmemeli, terör konseyi denmeli." sözleriyle ifade etti.

BM Genel Kurulu'nda sıra dışı olaylar ve ilginç anlar

EDWARD HEATH'İN HİTLER'LE KIYASLANMASI

Eski Uganda Devlet Başkanı İdi Amin de 1972'de yaptığı konuşmada, eski İngiltere Başbakanı Edward Heath'i övdükten sonra, onu Adolf Hitler'le kıyaslayarak büyük bir gafa imza attı. Amin, daha sonra yanlışını düzeltmek için "Hitler değil, Winston Churchill'i kastetmiştim. Heath, Churchill'e benziyor." ifadelerini kullandı.

İZLANDA TOKMAĞIYLA AÇILIŞ-KAPANIŞ

Oturumların açılış ve kapanışı İzlanda tokmağıyla yapılıyor İzlanda'nın, 1952'de BM Genel Kurul Başkanı'na oturumları açıp kapatmak, gündemi kabul etmek ve kararları oylamada kullanmak için tokmak hediye etmesinin ardından tokmak, Genel Kurul'un simgesi haline geldi.

İzlanda'nın hediye ettiği tokmak, 1960'da İrlandalı diplomat Frederick Boland'ın, eski Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Nikita Kruşçev'i sakinleştirmeye çalıştığı sırada yanlışlıkla kırıldı.

Olayın ardından, İzlanda'dan talep edilen yeni tokmak da 2005'te kayboldu, yerine yenisi getirilmek zorunda kalındı.

GENEL KURUL'UN AÇILIŞ KONUŞMALARI BREZİLYA'DA

Brezilya, ev sahibi ülke ve BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi dahi olmamasına rağmen, her yıl BM Genel Kurulundaki yüksek düzeyli toplantıların düzenleneceği haftayı başlatan konuşmayı yapıyor.

Eski BM Protokol Şefi Desmond Parker, 1955'teki 10. BM Genel Kurulundan bu yana devam eden bu uygulamanın nedenini, "Eski zamanlarda, ilk konuşmayı kimse yapmak istemediğinde, Brezilya her zaman ilk konuşmayı yapmayı teklif ederdi. Böylece Genel Kurul'da ilk konuşma hakkını kazandı." şeklinde açıkladı.

BM Genel Kurulu'nda sıra dışı olaylar ve ilginç anlar

Parker, konuşmacılar için liste açıldıktan sonra adını yazdırmakta hızlı davranan ülkenin konuşma sırasında öne geçtiğini aktararak "Hızlı olan kazanır." ifadesini kullandı.

Genel Kurul'da konuşma sırası alfabetik olarak gitmiyor. Brezilya'dan sonra söz alan ev sahibi ABD'nin ardından, konuşma sırası tüm üye devletler için temsil düzeyine, konuşma talebi bulunduğu zamana ve coğrafi denge gözetilerek diğer bazı kriterlere dayanıyor.

SEREMONİ YOK KURALLAR VAR

Genel Kurul'da oturma düzeninin de kendine özgü kuralı bulunuyor. Genel Sekreter, tüm üye devletlerin isimlerinin yer aldığı şapkadan rastgele bir üye devletin ismini seçiyor. Seçilen ülke, sağ taraftaki ilk koltukta oturmaya hak kazanıyor ve ardından oturma düzeni alfabetik sıraya göre devam ediyor.

Parker, bunun amacının fırsat eşitliği ve eşit dağılımı sağlamak için herhangi bir ülkenin her yıl aynı yerde oturmasını engellemek olduğunu kaydetti.

Görüşmelere katılan çok sayıda lider ve delegasyon olduğundan resmi karşılama töreni yapılmasının mümkün olmadığını söyleyen Parker, Protokol ve İrtibat Servisi'nden bir ya da iki görevlinin devlet ve hükümet başkanlarını karşıladığını belirtti.

BM GENEL KURULU'NDA YAŞANAN DİĞER OLAYLAR

Endonezya, Malezya ile yaşanan anlaşmazlığın üzerine 1965'te BM'den ayrılmak için mektup sunan ilk ve tek ülke oldu.

Genel Kurul'un en küçük misafiri 2018'de dönemin Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in 3 aylık bebeği oldu.

Kovid-19 salgını nedeniyle BM Genel Kurulu tarihinde ilk kez 2020'de çevrim içi oturum düzenlendi.

 

ETİKETLER
#bm genel kurulu
#Dünya
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.