İlişkilerin baş düşmanı, araya giren kara kedi Phubbing! Tehlike giderek büyüyor

Son zamanlarda giderek büyüyen tehlikenin adı Phubbing olarak kayıtlara geçti. Her türlü ilişkinin arasına bir kara kedi gibi giren Phubbing, farkındalığa ulaşan insanların kurtulmak için çaba gösterdiği bir durum haline geldi.

İlişkilerin baş düşmanı, araya giren kara kedi Phubbing! Tehlike giderek büyüyor
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
27.12.2022
saat ikonu 11:40
|
GÜNCELLEME:
27.12.2022
saat ikonu 11:40

İngilizcede 'phone' yani telefon ve 'snubbing' yani küçümseme kelimelerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkan Phubbing, yanında biri ya da birileri varken telefonla uğraşmak olarak ifade edilirken, ilişkilerin son zamanlardaki en büyük düşmanı haline geldi. Bir insan ortalama her gün 3 saat 23 dakikasını telefon başında geçirdiğini ortaya koyan araştırmaya göre bu yılda 50 güne tekabül edilyor. Ayrıca birçok kişi günde 58 kez telefonunu kontrol ediyor. Fakat bu durum her geçen gün hem fiziksel hem de ruhsal olarak insanlara daha fazla zarar veriyor.

Phubbing Psikolojisi (The Psychology Of Phubbing) kitabının yazarı Yeslam El-Saggaf'ın araştırmasına göre, insanlar, bu davranışı en çok da en yakınındaki insanlara yapıyor. Hatta Avustralya'daki Charles Sturt Üniversitesi'nde Bilgi Teknolojisi Doçenti olan El-Saggaf'a göre, bu davranıştan en çok eşler etkileniyor. Eşleri ise en yakın arkadaşlar, kardeşler, çocuklar ve ebeveynler izliyor.

El-Saggaf'ın yürüttüğü deneylerde her Phubbing davranışında çevredekilere farklı ve zararlı mesajlar verildiğini ortaya çıkardı. 

Ebeveynler bu davranışla çocuklarına onlarla ilgilenmediği mesajını verirken, çocuklar üzerinde bağlanma eksikliği ve reddedilme hissi uyandırıyor.

Eşler arasında ise çatışmaların artmasına ve bu davranışa maruz kalan tarafın dışlanmış, bir kenara itilmiş gibi hissetmesine neden oluyor. Bazı durumlarda eşler, aldatıldıkları düşüncesine kapılıp kıskançlık da yapabiliyor.

PHUBBING'TEN NEDEN VAZGEÇEMİYORUZ?

Akıllı telefon bağımlılığına veya bunların aşırı kullanımına neden olan en önemli faktörlerden biri "Gözden Kaçırma Korkusu". Psikiyatristlere göre sosyal medyada olup bitenlere ayak uydurma ihtiyacı, insanların çevresindeki kişiler yerine telefonlarına öncelik vermesine sebep oluyor.

Bazı deneylerde telefonlarından tamamen mahrum kalan katılımcıların konsantre olmada zorlandığı ve kafalarının daha fazla karıştığı görülmüştü. Bu nedenle bazı uzmanlar cihazların erişilebilir konumda olmasının psikolojik rahatlık sağladığına ve odaklanma becerilerini artırtığına inanıyor.

Bu da sosyal ortamlarda telefonların en azından elde değil de masada durmasının bireyler için faydalı olabileceğini düşündürüyor.

ETİKETLER
#çözün
#Fenerbahçe
#telefon
#Ülkeler Birliği
#Ayakkabı
#Bağımlılık
#psikoloji
#ilişkiler
#Yeşil ev
#Dünya
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.