Pompeii arkeoloji parkındaki uzmanlar, bulunan bir freskin günümüz pizzasının atalarından birini tasvir ediyor olabileceğini söyledi.
Pizzanın iki bin yıl öncesindeki kadim atasının ne olabileceğini açığa çıkaran bir Roma freski keşfedildi. Resim yakın zamanda İtalya'daki Pompeii arkeoloji parkının Regio IX bölgesindeki kazılarda bulundu. Roma kentinin kalıntıları pizzanın doğduğu Napoli'ye yakın. Keşfedilen sanat eserinin 2 bin yıllık olduğuna inanılıyor.
Arkeoloji parkındaki uzmanlar yaptıkları açıklamada, "Antik bir Pompeii evinin duvarında tasvir edilen şey, bu modern yemeğin uzak bir atası olabilir" dedi. Fresk, çeşitli meyvelerle birlikte servis edilen yuvarlak bir focaccia ekmeğini tasvir ediyor gibi duruyor. The Guardian'ın haberine göre uzmanlar, ekmeğin Romalıların yediği moretum diye bilinen otlu bir peynirle tatlandırıldığını düşünüyor.
Independent'ın haberine göre freskteki ekmek, nar, hurma ve ananasa benzeyen bir meyveyle servis ediliyor. Ancak Avrupalılar ananası, 1493'te Kristof Kolomb bu meyveye Guadeloupe'de rastlayana kadar keşfetmemişti. "Pizza" aynı zamanda iki klasik malzemeden de yoksun: Domates ve mozzarella.
Domates, Avrupa'ya 16. yüzyılda Amerika kıtasından getirildiği için Roma döneminde mevcut değildi. Bazı uzmanlar da mozzarellanın keşfinin 1700'lerde pizzanın icadına yol açmış olabileceğine inanıyor. Pompeii, Vezüv Yanardağı'nın M.S. 79'daki patlamasında küller altında kaldı. Napoli'nin yaklaşık 22,5 km güneyindeki arkeoloji alanında son 250 yılda 1300'den fazla kurban bulundu. Kentin tüm sakinleri şehri vuran dev "piroklastik" sıcak dalgayla beraber öldü.