Uzun vadede en çok kazandıran yatırım aracı olarak görülen altın, güvenli liman olmayı sürdürüyor. Bazı vatandaşların tercihi yastık altı denilen şekilde fiziki olarak saklamak iken bazıları ise bankada altın hesabı açarak yatırım yapmayı tercih ediyor.
Büyük küçük tüm yatirimcilar tarafindan her dönem güvenli liman olarak tercih edilen altin, uzun vadede kârli bir yatirim araci olarak görülüyor. Gelisen bankacilik teknolojileri sayesinde ise banklarin altin yatirim hesaplari da bir hayli revaçta.
Bankalarin altin hesabi sayesinde fiziki altin alarak evinde veya üzerinde riskli sekilde tutmaktansa daha güvenli sekilde bankalarda altin yatirimi yapilmaya basladi. Ancak her iki yöntemin de kendine göre avantaj ve dezavantajlari bulunuyor. Uzmanlarin bu konuda hakkinda görüsleri ise dikkat çekiyor.
Fiziki altin almak yerine bankalarin altin hesaplarin kullanan yatirimci sayisi son yillarda bir hayli artis göstermistir. Özellikle fiziki olarak altinlarini olasi pek çok riske karsi evlerinde bulundurmak istemeyenler altin hesaplarini tercih ediyorlar.
Altin hesabi açmanin avantajlari kadar dezavantajlari da bulunuyor. Altin hesabin en büyük avantaji her an ulasilabilir olmasidir. Ayrica bankalarin daha güvenli bir ortamda altinlarinizi saklamasini saglar. Vadeli mevduat yapabilme seçenekleri ve her an al – sat imkaniyla da altin hesabi oldukça faydali görülüyor. Ancak bu hesaplarin en büyük dezavantaji ise alim satim sirasinda yüksek kur farki uygulamasidir. Fiziki olmamasi da bir diger dezavantajdir.
Günümüzde gelisen teknoloji sayesinde fiziki altin almak yerine altin hesabi açmak çok daha verimli bir yöntem olarak görülüyor. Fiziki altin yatiriminin en büyük dezavantaji her zaman çalinma ya da kaybolma riskinin bulunmasidir. Saklamanin maliyetli olmasi gibi sorunlar da önemli bir dezavantajdir.
Fiziki altinin avantaji ise alim satim sirasinda daha düsük kur farkina sahip olmasidir. Ayrica olaganüstü bir durumda kolayca ulasilabilir ve dünyanin her yerinde kullanilabilir olmasi da avantajlari arasinda yer almaktadir. Bu yönüyle yatirimcilarin beklentilerine göre en dogru yatirim seklini seçmeleri gerekecektir.