Küresel ticaretin can damarı Babülmendep Boğazı’na açılan kapı Cibuti, uluslararası ekonominin tam ortasında. Türkiye ise ülkenin ilk barajını inşa ederek Afrika politikasında yeni bir pozisyon aldı.
Husi saldırıları dünya ekonomisini ürküten bir tablonun eşiğine getirdi. Bu noktada adını belki de pek çok kişinin duymadığı bir ülke kilit rol oynuyor. Babülmendep Boğazı’nın batı kısmında bulunan ve Kızıldeniz’in Aden Körfezi’ne açılan noktası Cibuti, Türkiye için de büyük bir öneme sahip.
Dünyanın en yoğun nakliye yollarından biri Süveyş Kanalı. Başta petrol tankerleri olmakla beraber dünya ticaretinin yüzde 15’i buradan geçmek zorunda. Kanalın doğu kanadında 2014’ten beri iç savaşın içinde olan Yemen var.
Yemen’in en kritik noktalarından biri olan boğaza yakın kısmında Yemen Savaşı’nın taraflarından olan Husiler bulunuyor. Husiler boğazdan geçen gemiler ve küresel tedarik için zaman zaman tehdit oluşturuyor.
Geçtiğimiz haftalarda yaptıkları saldırılar nedeniyle pek çok şirket bu güzergahı kullanmayıp Ümit Burnu’dan geçiş yapmak zorunda kaldı. İşte tam bu noktada Cibuti büyük bir öneme sahip. Çünkü Babülmendep Boğazı’nın batı yakasında 23.200 km²'lik bu Afrika ülkesi yer alıyor.
Arapça, Fransızca, Somalice, Afar gibi dört farklı dilin konuşulduğu ülke konum olarak ateş hattında bulunmasına rağmen istikrarını sürdürüyor. Bu durum da pek ülkenin Cibuti’de üs açmasına yol açtı.
Ülke Fransa’nın eski sömürgesi olmasıyla bu ülkenin asker üssünü barındırıyor. Cibuti aynı zamanda Amerika’nın Afrika’daki en büyük askeri üssüne ev sahipliği yapıyor. Çin'in ilk denizaşırı askeri üssüne ve Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk askeri üssü de Cibuti topraklarında yer alıyor.
Öte yandan Cibuti ekonomisi için ilginç bir ayrıntıdan da bahsediliyor. Cibuti topraklarında bulunan üslerden gelir sağlıyor. Tam olarak belli bir rakam olmamakla beraber 128 milyon ABD dolarından az olmadığı tahmin ediliyor.
Türkiye de Cibuti ile ekonomik iş birliğini artırmak adına attığı adımlara bir yenisini daha ekleyerek ülkenin barajını açtı. Türkiye Afrika’da uyguladığı kazan kazan politikası kapsamında Cibuti ile ticari faaliyetleri artırma hedefini sürdürüyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu kısa süre önce yaptığı Cibuti ziyaretinde Türkiye-Cibuti Dostluk Barajı'nın açılışını yaptı.
Bakan Uraloğlu önemli mesajlar vererek “500 milyon dolarlık ticaret hacmini daha da yukarıya çıkarmamız lazım. Cibuti bizim için Afrika'ya açılan çok önemli bir kapı. Türkiye'nin de sizler için Avrupa'ya açılan önemli bir kapı olduğunu söyleyebilirim. Her iki ülkenin çıkarlarını beraber gözetebiliriz." dedi.
Türkiye’den 5.158,3 km uzakta olan ülkeye ilk büyükelçilik 2013’te faaliyete geçti. Cibuti’nin Ankara Büyükelçiliği 2012’de açıldı. 2019 yılında Türkiye-Cibuti ikili ticaret hacmi 255 milyon ABD Doları olarak gerçekleşirken 2020 yılında ise bu rakam 319 milyon ABD Dolarına ulaştı.