Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) krediler ile ilgili düzenlemeye gitti. Yeni düzenlemeye göre, kredi işlemlerinde artık hesap durum belgesi istenecek ve kredi sınırı 2 milyon TL'den 5 milyon TL'ye çıkarılacak.
Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankalarca verilen kredilere iliskin usul ve esaslari düzenledi. Buna göre kredi islemlerinde artik hesap durum belgesi istenecek ve kredi siniri 2 milyon TL'den 5 milyon TL'ye çikarilacak.
Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafindan hazirlanan "Bankalarin Kredi Islemlerine Iliskin Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.
Bankalarin kredi islemlerine iliskin yönetmelik uyarinca, bankalarca 5 milyon TL'nin üzerinde verilecek nakdi ve gayri nakdi krediler için müsterilerden hesap durumu belgesi alinmasi zorunlu olacak. Daha önce bu uygulama, 2 milyon TL'yi geçmeyen kredi talepleri için geçerliydi.
Tüketici kredileri hariç olmak üzere, verilen krediler 5 milyon TL esik tutarin üzerinde kaldigi sürece bunlara iliskin hesap durumu belgelerinin her yil hesap dönemini izleyen 9 ay içerisinde alinmasina devam edilecek. Yurt içi bankalarin kendi aralarindaki vadesiz veya vadesi 3 ayi asmayan islemler için hesap durumu belgesi alinmayabilecek.
Bankalar, kredileri nedeniyle maruz kalinacak riskleri ölçmek, karsi tarafin malî gücünü düzenli olarak analiz etmek ve izlemek, gerekli bilgi ve belgeleri temin etmek ve bunlara iliskin esaslari belirlemek zorunda olacak.
Canli alacak olarak izlenen müsterilerden, kredi tahsis asamasinda; denetlenmis en güncel finansal tablolarinin ve bagimsiz denetim raporlarinin, yönetmelikte belirtilen finansal tablolarda yer verilen bilgilerden hareketle hazirlanacak ve bagimsiz denetim kurulusunun güvence raporunu içeren analiz tablosunun, anonim ortakliklardan kurumsal yönetim ilkelerine uyum raporunun bankalarca alinmasi zorunlu tutuldu.
Bu kredilerden, BDDK tarafindan kapsami belirlenecek olanlar için yetkilendirilmis bir kurulusun verdigi kredi derecelendirme notunun alinmasi da diger zorunluk olarak belirlendi.
Yönetmelige göre, konut teminatli kredilerde, kredi teminat oraninin azami siniri ve binek araç edinimi amaciyla kullandirilacak tasit kredilerinde ve tasit teminatli kredilerde veya yapilacak finansal kiralama islemlerinde, kredi teminat oraninin azami siniri, tüketici kredilerinde ve tüketici kredilerinin yeniden yapilandirilmasinda uygulanacak azami vadeler Strateji ve Bütçe Baskanligi ile Hazine ve Maliye Bakanliginin görüsü alinarak BDDK tarafindan belirlenecek.
Ikinci el binek araçlarda tasitin degerinin tespitinde kasko degeri esas alinacak. BDDK, bu kapsamda yer alan sinirlamalari belirlemeye veya ilave sinirlamalar getirmeye yetkili olacak.
Yeni düzenlemeye göre, kredi açma yetkisini haiz olanlar, kendileri ile es ve velâyeti altindaki çocuklarinin veya bunlarla risk grubu olusturan diger gerçek ve tüzel kisilerin taraf oldugu kredi islemlerine iliskin degerlendirme ve karar verme asamalarinda yer alamayacak.
Banka genel müdürü veya yönetim kurulu üyelerinden, yalnizca bu sifatlari dolayisiyla bankanin dâhil oldugu risk grubu içinde yer alanlar hakkinda, bankanin dâhil oldugu risk grubuna kullandirilacak kredilere iliskin olarak bu hüküm uygulanmayacak.
Bankanin dâhil oldugu risk grubu ve bankacilik kanununun 50. maddesinde belirtilen kisiler ile yapilan; kredilendirme ve diger islemlerde aranan kosullar, bu islemlere iliskin tahsis, ödeme, teminatlandirma dâhil tüm asamalarda piyasa kosullarindan farklilik arz edemeyecek.