Erken emeklilik, önemli bir avantaj olsa da emeklinin en üretken ve deneyiminin dorukta olduğu zamanda çalışma hayatından çekilmesi ve düşük emekli maaşıyla geçinmesinin hayatı zorlaştırdığını söyleyen Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, emeklilerin daha rahat geçinmesi için bazı püf noktaları paylaştı.
Emekli maaşı alan bir kişinin yeniden iş hayatına dönmesi halinde emekli maaşının kesildiğine dikkat çeken Karakaş, emekli olanların maaşlarının kesilmeden gönül rahatlığıyla çalışması için “sosyal güvenlik destek primi” uygulaması da bulunduğunu belirtti.
Ancak bu uygulama mevcut emekliler ile 2008 yılı Ekim ayı başından önce sigortalılığı bulunanlar için geçerli.
Emeklilerin emekli maaşları bağlandıktan sonra ya tüm sigorta kollarına tabi çalışabildiğini ya da sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kapsamında çalışmayı tercih edebildiklerini ifade eden Karakaş, SGDP kapsamında çalışan emeklilerden yüzde 30 oranında prim kesildiğini ve bunun sadece yüzde 7,5’u emekli tarafından ödenip kalan yüzde 22,5 ve yüzde 2,25 oranındaki kısa vadeli sigorta primi işveren tarafından karşılandığını açıkladı.
Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında (belediyeler, KİT'ler, döner sermayeler vb.) emekliler aylıkları kesilmeden çalışamıyor.
SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı emeklisi olan kişiler, emeklilikten sonra kendilerine iş yeri açıp ya da bir iş yerine ortak olurlarsa hiçbir prim kesintisi yapılmıyor.
Emekli olan kişiler SGDP'den yararlanıp yeniden çalışıp maaş alırsa bu yeniden ödenen süreler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına dahil edilmediğini ifade eden Karakaş, ayrıca, SGDP ödemelerinin emekli aylığını artırmadığını da vurguladı.