Tgrt Haber

Haftada 4 gün çalışma ile ilgili ilginç araştırma! Türkiye’de çalışma saatleri kısaltılabilir mi?

06 Aralık 2023 11:13 - Güncelleme : 06 Aralık 2023 11:21
Haftada 4 gün çalışma ile ilgili ilginç araştırma! Türkiye’de çalışma saatleri kısaltılabilir mi?
,çalışma,çalışma saatlerinin düşürülmesi,Türkiye,4 gün çalışma

Haftalık çalışma saatlerine ilişkin yeni düzenleme yapılacağına yönelik haberler sık sık gündeme geliyor. Haftalık 45 saat olan çalışma saatlerinin düşürülmesi ile ilgili ilk kez seçim zamanında dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin dile getirmiş, ilk adım ise geçen aylarda muhalefet tarafından atılmıştı. Haftalık çalışma saatini 45 saatten 37,5 saate düşürülmesi teklifi TBMM’ye getirildi ancak kabul görmedi. Ekonomi yazarı Şeref Oğuz haftada 4 gün çalışma ile ilgili verimlilik üzerine yapılan çalışmalara dikkat çekerek Türkiye’de uygulanabilirliğini ile ilgili sonuçları paylaştı.

Haftalık 45 saat olan çalışma saatlerinin düşürülmesi pandeminin ardından hem hükümet tarafında hem de muhalefet tarafında sıklıkla dile getirilen konuların başında geliyor. İlk kez seçim öncesinde dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından dünyadaki uygulamalarla gündeme getirilmişti. Haftalık çalışma saatini 45 saatten 37,5 saate düşürülmesi teklifi muhalefet tarafından TBMM komisyonuna getirildi ancak kabul görmedi. Bir süredir kamuoyunda konuşulan haftalık çalışma saatinin düşürülmesi ile ilgili Ekonomi yazarı Şeref Oğuz Türkiye’de uygulanabilirliği ile ilgili araştırmaları köşesine taşıdı.

VERİMLİLİK YÜZDE 40 ARTTI

Dünyada iş gücü verimliliği ile ilgili çalışmalardan dikkat çeken verileri paylaşan Oğuz, haftada 4 gün çalışmanın, daha verimli olup olmayacağı ile ilgili araştırmaları inceledi. Oğuz, Haftalık 8 saatin aşağıya çekilmesine gençler ve kadınlar sıcak baktığını aynı uygulamanın Japonya’da 4 gün iş, 3 gün izin şeklinde denendiğini ve verimliliğin yüzde 40 arttığını yazdı.

'DAHA AZ ÇALIŞ, DAHA İYİ DİNLEN VE ÇOK ŞEY ÖĞREN'

Oğuz, dünyadaki çarpıcı uygulamalardan da örnekler vererek verimlilik ve tasarruf ile ilgili ile ilgili dikkat çeken şu detayları anlattı:

“Microsoft Japonya Başkanı ve CEO’su Takuya Hirano, ‘Daha az çalış, Daha iyi dinlen ve Çok şey öğren’ sloganıyla yola çıkıldığını ve başarılı da olduklarını söylüyor. Denemenin başka ilginç sonuçları da var: Çalışanlar bu süre boyunca geçmişe oranla %25 daha az gün içi dinlenme ihtiyacı duymuş, şirketin sırf elektrik tasarrufu %23 olmuş. Çalışanlar %59 daha az şeyi kâğıda basmış, %92’si gibi ezici çoğunluğu uygulamadan memnun. Başka iyileşmeler de var. Bu dış örnekleri destekleyecek yerel verilere göz atmakta fayda var. Eğer verimli değilse, haftada 4 gün yerine 7/24 dahi çalışsan, değer üretemeyeceksek fayda nerede sağlanacak?”

TÜRKİYE’DE ÇALIŞMA SAATLERİ DÜŞÜRÜLEBİLİR Mİ?

Şeref Oğuz, Türkiye’de haftalık çalışma saatlerinin düşürülerek haftada 4 gün çalışma ile ilgili yöntemin uygulanabilir olduğunu belirterek “Gençlerin Kariyer Platformu Youthall, hem çalışanlara hem de yöneticilere bunu sorgulattı. Çalışan gençlerin %88,9’u “haftada 4 gün çalışmak isterim” derken, günde 6 saatlik çalışmaya olumlu bakanların oranı ise %83 oldu. Kadınlar arasında bu oran %87 ile ortalamanın üzerinde… Şirketlerin IK yöneticilerinin %78,7’si 6 saatlik çalışmaya yeşil ışık yakarken, 4 günlük çalışma süresine “evet” diyenlerin oranı %25’te kaldı. Araştırmaya katılan şirketlerin %1’i haftada 4 gün çalıştıklarını belirtirken, %63’ü 4 gün çalışma konusunu değerlendiriyor. Büyük şirketlerin %11’i buna karşı” diyerek istatistikleri paylaştı.

KADINLAR HİBRİT MODELİ İSTİYOR

Pandemi ile birlikte iş dünyasında yoğun olarak tercih edilen uzaktan çalışma ve hibrit model yerini yeniden ofislerde çalışmaya bıraktı. Ekonomi yazarı Şeref Oğuz, salgının sona ermesinin ardından çalışanların yüzde 61,2’sinin düzenli olarak ofiste çalıştığını %22,1’i hibrit, %16,7’si ise uzaktan çalıştığını dikkat çekti. “Ancak hem gençler hem de IK yöneticilerine göre bu durum çok uzun sürmeyecek.” diyen Şeref Oğuz, Y ve Z kuşağı artık ofislerde çalışmak istemediğini özellikle de kadınların bu talepte en başta olduğunu belirtti. Oğuz uzaktan çalışmanın olmasını isteyenlerin neden bunu istediği ile ilgili olarak araştırmadaki çarpıcı yanıtlara yazısında yer verdi. Buna göre, araştırmaya katılan gençlerden çalışma modelinin hibrit olmasını isteyenlerin oranı %87,8. Kadınların hibrit ve uzaktan çalışma modelini tercih etmelerindeki nedenler arasında %32,5 ile ilk sırada “kendime daha fazla zaman ayırabiliyorum” yer alıyor. “Daha iyi odaklanabiliyorum” ve “verimim artıyor” diyenler %22,5 oranıyla ikinci sırada… Diğer 2 neden; “maddi açıdan tasarruf sağlayabiliyorum” ve “ruh sağlığıma iyi geliyor.” Erkeklerin ofis hayatına yönelik en önemli şikâyetinde ilk sırayı ise “yolda kaybedilen zaman…”

Kaynak: ekonomim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...