Kırmızı et fiyatlarındaki artışların ardı arkası kesilmiyor. Ramazan öncesinde maliyeti bahane ederek, zam üstüne zam yapılan et fiyatlarına Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sert çıktı. Bakan Yumaklı, tartışmalara "Bunların herhangi bir maliyet artışıyla ya da üretimin azlığı ya da çokluğuyla açıklanabilir bir yönü yok. Bunun adı fırsatçılıktır" çıkışıyla yanıt verdi.
Kirmizi ette sular isiniyor. Sektörde satislar fiyatlar nedeniyle durma noktasina gelince, Rekabet Kurumu zamlari mercek altina aldi. Yilbasindan bu yana arkasi kesilmeyen zamlar piyasada tartismalara neden olurken, zamlara gerekçe olarak ‘maliyetler’ gösteriliyor.
Ete zamda hayvansal üretimin düsmesini ve maas artislariyla birlikte maliyetlerin artisini bahane edenlere Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli sert çikti.
Tarim ve Orman Bakani Yumakli, son dönemde özellikle et üzerinden devam eden bir tartisma oldugunu belirterek, "Bunlarin herhangi bir maliyet artisiyla ya da üretimin azligi ya da çokluguyla açiklanabilir bir yönü yok. Bunun adi firsatçiliktir" dedi.
Bakan Yumakli, "Bizim ülkemizin tarimsal üretim açisindan gida arz güvenligini etkileyecek herhangi bir problemi yoktur. Ben bunu söylemekten imtina etmeyecegim, hep söyleyecegim. Hem bitkisel üretimde hem hayvansal üretimde bizim gerekli üretimimiz mevcut." dedi.
Pazartesi günü açikladiklari hayvancilik yol haritasinda söyledikleri hususlarin aslinda burada tezahürünü gördüklerini vurgulayan Yumakli, sözlerini söyle sürdürdü:
"Ne demistik orada biz, büyükbas hayvancilikla alakali verimi arttiracagiz. Küçükbas hayvancilikta da hem verimi hem kaliteyi arttiracagiz. Özellikle hayvan hastaliklariyla alakali çok ciddi mücadele planimiz ve programimiz var. Burada küçükbas hayvanlar için yapilacak olan hem çiçek asisi hem de koyun, oglak vebasi ile alakali asilari bakanlik olarak bizler karsilayacagiz. Yine aile isletmelerimizi destekleyecegiz. Onlara ilk defa verilecek birçok destek programi belirledik. Çok kisa bir süre içerisinde de detaylarini arkadaslarimiz açiklayacaklar. Özellikle gençlerimizin ve kadin girisimcilerimizin tarimsal üretimin içerisinde hem bitkisel üretim hem de hayvansal üretim yönüyle olmalarini istiyoruz. Onlara da yine bu üretimi yapmalari ve Türkiye'nin üretimine katkida bulunmalari sebebiyle desteklerimiz olacak. Bir konu daha söylemistik. O da Türkiye'nin hem büyükbas hayvancilik hem de küçükbas hayvancilikta damizlik ihtiyacini Et ve Süt Kurumu ile TIGEM isbirligiyle çok daha üst kademeye tasimak ve üreticilerimizin, besicilerimizin o damizlik ihtiyacini, üstün nitelikli damizlik ihtiyacini karsilayacak bir yapiya kavusturmak. Bunlar zaten yapiliyor idi. Ancak biz bunu bir üst seviyeye tasiyarak, üreticilerimizin ellerindeki halihazirda yapmis olduklari hem besi açisindan hem de süt açisindan büyükbas ve küçükbas hayvanlarin daha iyileriyle degistirilerek, onlarin sürülerinin kabiliyetini, kapasitesini ve verimliligini arttirmak istiyoruz."
Bakan Yumakli, isletmedeki kuzularin her birinin besicilerin, üreticilerin çiftliklerine gidecegini ve ülke üretimine katkida bulunacagini söyledi.
Geçen yil burada yüzde 46 olan ikiz kuzulamanin, bu yil yüzde 51'e çiktigina dikkati çeken Yumakli, verimlilikle alakali çitayi çok daha yukarilara tasiyacak uygulamalari devam ettirdiklerini aktardi.
Son dönemde özellikle et üzerinden devam eden bir tartisma oldugunu kaydeden Yumakli, sunlari söyledi:
"Bizim ülkemizin tarimsal üretim açisindan gida arz güvenligini etkileyecek herhangi bir problemi yoktur. Ben bunu söylemekten imtina etmeyecegim, hep söyleyecegim. Hem bitkisel üretimde hem hayvansal üretimde bizim gerekli üretimimiz mevcut. Peki bu tartisma neden çikiyor, bu tartismayi, Rekabet Kurulu bugün açikladi, sektör paydaslari açikladi. Bunlarin herhangi bir maliyet artisiyla ya da üretimin azligi ya da çokluguyla açiklanabilir bir yönü yok. Bunun adi firsatçiliktir. Ramazan öncesi firsatçiligidir. Açikçasi bunu da anlamakta güçlük çekiyoruz. Biz, Ticaret Bakanligimizla birlikte bu firsatçilara göz açtirmayacagiz. Söyle bir algi var, sanki Türkiye'de tüketilen etin hepsi yurt disindan geliyor, degil. Yani bizim hayvan sayilarimiza baktigimiz zaman su anda piyasa regülasyonu için yapilan ithalatin çok küçük bir oran oldugunu görürüz. Maalesef bu biraz da 'kusa bak' diye bakislarin yönünü o tarafa çevirip, firsatçilarin bu taraftan hakikaten tüketicilerin, bu ülke halkinin cebinden tabiri caizse hiç hak etmedikleri bir geliri elde etmeleri anlamina gelir. Biz mücadelemize devam edecegiz. Biz üretecegiz, daha fazla üretecegiz. Bugün bu içinde bulundugumuz isletme gibi isletmeler bizim üreticilerimizin sürülerinin ya da bizim üreticilerimizin üretim yaptiklari alanlarin verimli üretim kapasitesini arttirmaya devam edecek. Buna da birebir sizler de sahit oldunuz. Ben simdiden bütün besicilerimize hayirli, ugurlu olmasini diliyorum. Gerçekten bu üstün nitelikte hem büyükbasta hem küçükbasta irklarin, bizim hayvansal üretim kapasitemizi çok daha yukarilara tasiyacagini tekraren ifade etmek istiyorum."
Yumakli, hayvancilik yol haritalari açiklandigi andan itibaren sektörden çok güzel dönüsler aldiklarini belirtti.
Ülkenin gida arz güvenligi açisindan herhangi bir problemi olmadigini da vurgulayan Bakan Yumakli, "Biz üretimimize devam edecegiz. Hem kendi vatandaslarimizin hem ülkemize gelen turistlerin ihtiyacini karsilayacagiz. 2023 yili ihracat rakamimiz 31 milyar dolardi, bunu 35 milyar dolarlara, 40 milyar dolarlara çikaracak gerekli üretim artisini yapacagiz insallah, üreticilerimizle birlikte. Bu konuda hem onlar kararli hem de biz kararliyiz." diye konustu.