Dövizdeki sert yükselişin durdurulması için açıklanan Kur Korumalı Mevduat’ta ilk vade 10 gün sonra doluyor. Küresel piyasalar, FED’in faiz artışına hazırlanması ve Rusya-Ukrayna savaşı yapılan hesapları bozdu, dolar 15 TL’ye dayandı. Kur Korumalı Mevduat’a para yatıranların 3 ayda kazandıkları miktar belli oldu. Türkiye Gazetesi Ekonomi Yazarı Ömer Faruk Bingöl'ün sisteme para yatıranlar için yaptığı hesaplama haberimizde…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TL’nin değer kaybını önlemek ve spekülatif kur ataklarını engellemek için açıkladığı Kur Korumalı Mevduat’ta 3 aylık ilk vade 10 gün sonra doluyor. Küresel piyasalardaki dalgalanma, enflasyonist baskılar, FED’in faiz artışlarına hazırlanması ve dünyayı son dönemlerde tedirgin eden ekonomik yaptırımlara neden olan Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası yapılan hesaplar bozuldu.
#haber#
Olumsuz beklentiler, Merkez Bankası’nın reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile yaptığı "Mart Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi"ne de yansıdı. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 14,19 iken, bu anket döneminde yüzde 14,22 oldu.
Yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 16,04 TL iken, bu anket döneminde 16,68 TL oldu.
GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,7 iken, bu anket döneminde yüzde 3,4 olarak gerçekleşti.
Bu arada KKM hesaplarında ilk getiri rakamları da 10 gün sonra belli olacak. Türkiye Gazetesi Ekonomi Yazarı Ömer Faruk Bingöl'ün yaptığı hesaplamalara göre;
Bu finansal ürünün Hazine'ye maliyeti anlamında ortalama bir hesap yapılacak olunursa;
Öte yanda BDDK tarafından dün açıklanan verilere göre, Kur Korumalı Mevduat miktarı 4 Mart’ta 539,2 milyar TL’ye yükseldi. Bu kalemde bir haftalık artış 19,1 milyar TL oldu. Toplam mevduat içinde kur korumalı mevduat oranı yüzde 9,5’e yükseldi.
#video#