Malulen emeklilik, bir çalışanın çalışma hayatına başladıktan sonra sağlık problemleri yaşaması, iş kazası veya meslek hastalığına yakalanmasında araştırdığı konuların başında gelir. Peki “Malulen emekli olmak için hangi hastalıklar geçerli? Malulen emekli olmak için yüzde kaç rapor almak gerekiyor?” İşte detaylar!
Malulen emeklilik, çalışma hayatına başladıktan sonra sağlık sorunları yaşayan, iş kazası veya meslek hastalığına yakalanan bireylerin başvurduğu bir emeklilik türüdür. İş gücü kaybının telafisi için bu sistem devreye girer. Malulen emekli olabilmek için belirli hastalıkların ve bu hastalıklara bağlı olarak alınacak raporun belirli bir yüzdeye ulaşması gerekmektedir. SGK tarafından tanımlanan hastalıklar arasında kanser, beyin tümörü, MS, şizofreni, parkinson gibi birçok ciddi sağlık durumu bulunuyor.
Malulen emekli olabilmek ve emekli aylığı alabilmek için listelenen belli başlı hastalıkları vardır. İşte SGK, hastalık listesinde yer alan hastalıklar; nörolojik, psikiyatrik, hematolojik, göz, boğaz, onkolojik, travmatolojik, romatolojik, gastroenterolojik, dermatolojik hastalıklar ve kalp-damar hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları olarak gruplara ayrılmıştır.
Bazıları şu şekildedir; Kanser, beyin tümörü, Multiple Skleroz (MS), şizofreni, görme azlığı, parkinson, demans, epilepsi, anemi, behçet hastalığı, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları malulen emeklilik gerektiren hastalıklar arasında en üst sıralarda yer alıyor.
Malulen emekli olabilmek için yaş şartı yoktur. Yüzde 40 üzeri raporu olan kişilerin, emekli olma yaşı malulen olacak kişiler için geçersizdir. Malulen emekli olabilmek için sigortalı kişinin çalışma gücünde en az yüzde 60 olacak şekilde kayıp olması gerekir.
Malulen emekliliğe başvuru yapacak kişiler, bağlı oldukları Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğü’ne başvuru yapması gerekiyor.
Malulen emeklilikte iki şart aranmaktadır. Bunlar sigortalılık ve sağlık şartları olmaktadır. Sigortalılık şartı olarak en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve bu süre içerisinde en az 1800 gün prim ödenmiş olması gerekir. Sağlık şartı olarak da işe girmeden önce en az yüzde 60 oranından az hastalık ya da rahatsızlığınız olup da sonrada bu oranın yüzde 60 veyahut daha fazla oranda olması aranır.