Son dakika haberi: Dolar kurundaki artış ve petrol fiyatlarındaki yükselişin ardından araç sahiplerine bir kötü haber daha geldi. Motorine bu gece yarısı 1 lira 7 kuruş zam gelmesi bekleniyor.
Merkez Bankası'nın faizi yüzde 14’ten 13’e indirmesinin ardından ardından dolar kurundaki artış ve Cenova petrol borsasındaki yükseliş nedeniyle motorine zam bekleniyor.
Sektör kaynaklarının aktardığına göre, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatına 1 lira 7 kuruş zam gelmesi bekleniyor. Yeniden gelen zamın ardından fiyatlar pompaya yansıyacak. Benzinde ise bu gece fiyat değişimi beklenmiyor.
Motorine Çarşamba günü 76 kuruş zam, benzine ise 83 kuruş indirim gelmişti.
#haber#
76 kuruşluk zam sonrası ortalama motorin fiyatları:
İstanbul'da 24 liraya, Ankara'da 24,11 liraya ve İzmir'de ise 24,12 liraya yükseldi.
Benzine yapılan 83 kuruşluk indirim sonrası ortalama fiyatlar:
İstanbul'da litre fiyatı 20,33 liraya, Ankara'da 20,45 liraya, İzmir'de 20,44 liraya düştü.
İstanbul LPG litre fiyatı:
Anadolu Yakası'nda 11,1 TL, Avrupa Yakası'nda 11,35 TL, Ankara'da LPG litre fiyatı 11.37 TL, İzmir'de LPG litre fiyatı 11,04 TL..
Öte yandan, petrolde küresel ekonomiye ilişkin yavaşlama endişelerini ABD'de toparlanan talep göstergeleri dengeledi.
Petrol, ekonomik yavaşlamaya ilişkin süregelen endişelere karşın ABD talebindeki iyileşme işaretleri pozitif etki yaparken, bu etkinin fiyatları pozitif bölgeye henüz taşıyamadığı görüldü.
ABD ham petrolü haftanın son işlem gününde 90 dolara geriledi. ABD ham petrolünde bu hafta yaklaşık yüzde 2 düşüş gerçekleşti. Brent petrol de 96 dolar seviyelerine çekildi.
Pompa fiyatlarındaki düşüşün ardından ABD'de akaryakıt talebi canlanırken, ekonomik büyümenin zayıflamasıyla ilgili endişeler piyasada devam ediyor. Piyasa aktörleri ayrıca, ham petrol akışına yol açabilecek İran nükleer anlaşmasında herhangi bir ilerleme olup olmadığını da izliyor.
S&P Global Commodity Insights Enerji Danışmanlığı Başkan Yardımcısı Victor Shum, "Zayıf talep artışı arz endişelerini azaltmış olsa da, sınırlı yedek petrol üretim kapasitesi bu yılın geri kalanı ve 2023 için bir endişe kaynağı" dedi.
Shum, İran'ın daha yüksek ihracatı, daha zayıf Çin talebi veya Rus arzındaki ciddi değişikliklerin dengeyi değiştirebileceğini ve fiyatlarda keskin bir değişime yol açabileceğini de sözlerine ekledi.