Pandemi nedeniyle zor günler geçiren mobilya sektörü yasakların kalkmasıyla yeniden atağa kalktı. MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mutlu, “Bu süreçte evde oturan insanlar eksikliklerini gördü. Bunun sektöre artıları oldu. Pandemide yaşanan can sıkıntısı insanları mobilya alışverişine itti. Ama bu ancak yasak dönemindeki açıklarımızı kapatmaya yetti” dedi.
SİNEM ERYILMAZ
Türkiye'nin en yüksek oranda cari fazla veren sektörler arasında yer alan ve ihracatını her geçen yıl yükselten mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü, ekonomiye katkısını artırarak sürdürüyor.
Yılın ilk yarısında sektörün ihracatı 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 29 artarak 3,2 milyar dolara ulaştı. Yüzde 35 yükseliş gösteren mobilya ihracatı ise 2 milyar doları aşarak rekor kırdı.
En çok mobilya ihracatı yapılan ülkeler Irak, Almanya, ABD, İsrail ve Fransa olarak sıralandı. En çok ihraç edilen ürünler arasında çocuk karyolaları ve beşikler, çocuk odası mobilyaları, yemek odası ve oturma odası yer aldı.
Türkiye mobilya sektörünün dünyada 8’inci sırada yer aldığını belirten MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mutlu, “Türkiye mobilyacılığa özellikle son 10 yılda hem üretim hem de pazarlama anlamında çok daha fazla önem vermeye başladı. Eskiden en büyük sorunumuz ürünleri yurt dışından taklit etmekti. Ama şimdi iş değişti. Üreticilerimizin hepsi iç mimar, tasarımcı ve endüstriyel tasarımcı çalıştırmaya başladı. Artık kendi mobilyamızı kendimiz tasarlıyoruz” dedi.
Sektörün en büyük sorununun eleman açığı olduğunu vurgulayan Mehmet Mutlu, “En büyük diğer sıkıntımız ise zanaatkâr yetiştiremiyoruz. Okullarda eğitim veriliyor ama işin pratik kısmını çalışarak, yani bizlerin yanında görmeleri gerekiyor. Pratikte işi görmeden bu mesleği yapması mümkün değil. Bu kişiler yetiştirmesi zor elemanlar. Biz onları tutmak için elimizden geleni yapıyoruz. Beden gücüne dayalı olduğu için eleman bulmakta zorlanıyoruz” açıklamasını yaptı.
Mutlu açıklamalarının devamında şunları söyledi:
“2023 yılı hedefimiz 10 milyar dolardı. Ancak pandemi nedeniyle bunun olması biraz zor gözüküyor. Şu çok önemli ki kayıp yaşamadık. Bir önceki yıl olan rakamlarımızın aynısını bu dönemde de yakaladık. Mobilya sektörü birçok iş kolunu da yanında taşıyan bir sektör. Yanında mermeri, camı, metali, tekstil ürünlerini de kapsayan ve onlarla beraber büyüyen bir sektör oldu. Satış kısmında da ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz.”
Pandemide para harcama kültürünün değiştiğini anımsatan Mutlu, “Salgın yasaklarında özellikle kapanmaların olduğu dönemde çok sıkıntılar yaşadık. Hafta sonları bizim en yoğun satış yaptığımız günlerdi ancak yasaklar nedeniyle çok zor günler yaşadık. Mobilya alışverişi zaman ayrılması gereken bir şey. İnsanlar bunu hafta içi yapamıyorlar. Ürünü beğenmesi, tasarımı, yapımı ve teslimatı zaman isteyen bir süreç. İnsanların hafta içi alışverişe gelememesi bizi çok etkiledi ve ciddi ciro kayıpları oluştu. Ama yasakların kalkması ile birlikte durum tersine döndü. Bu süreçte evde oturan insanlar eksikliklerini gördü. Bunun sektöre artıları oldu. Pandemide yaşanan can sıkıntısı insanları mobilya alışverişine itti. Ama bu ancak yasak dönemindeki açıklarımızı kapatmaya yetti” ifadelerini kullandı.
“Bu dönemde talep arttı ama hammadde temininde sorun oldu. Teslimat süresinde aksamalar oldu” diyen Mutlu, “Termin süreleri 40 günden 3 aya çıktı. Aşırı talep hammaddede bazı fırsatçıları ortaya çıkardı ve fiyatlarda yükselişler oldu. Öte yandan sektörümüz konutla beraber hareket eden bir sektör. Ama buna rağmen ciro anlamında eksiye düşmedik. Pandeminin aksine son 2-3 aydır satışlarda daha da yukarıya gidiyoruz” açıklamasında bulundu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi kartlarında taksitlendirme sürelerini kuyum, mobilya ve elektrikli eşya alımlarında 3'er ay düşürmüştü. Böylelikle 12 olan taksit sınırı 9’a çekildi.
Mobilyada taksit sınırlarının azaltılmasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Mutlu, “Bunun sektöre olumsuz bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Çünkü insanlar mobilya almak istediklerinde bunun için bir bütçe ayırıyorlar. Burada da ya nakit ya da kredi kartına tek çekim yapıyor. Bu yüzden olumsuz bir durum beklemiyoruz” dedi.
Mobilyada KDV’lerin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi kararından duydukları memnuniyeti dile getiren Mutlu, “Sektör olarak en büyük sıkıntımız KDV idi. Yüzde 18’den yüzde 8’e düştü. Çünkü çok ciddi bir rakamdı. Bizim bu dakikadan sonra dış pazara açılmamız lazım. Biz iç pazarda zaten iyiyiz. Bizim bundan sonra MASKO gibi yapıları bu kadar büyük olmasa da Avrupa’da, Sahra bölgelerinde ya da Orta Doğu’da kurmamız lazım. Diğer sektörlerle iş birliği içerisinde bunun da altyapı çalışmalarını yapıyoruz. Romanya ve Bulgaristan ile görüşmelerimiz mevcut. Hatta arsa tahsisleri yapıldı. Mobilyacılarımızın buralara gitmesi lazım. Bu tarz yapılaşmaların ihracatımızı çok ciddi anlamda artıracağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.