Tgrt Haber

e-Devlet hacklendi mi? Kimlik bilgilerinin ve gizli verilerin çalındığı iddiası doğru mu?

13 Nisan 2022 11:21 - Güncelleme : 13 Nisan 2022 11:32
e-Devlet hacklendi mi? Kimlik bilgilerinin ve gizli verilerin çalındığı iddiası doğru mu?

"e-Devlet hacklendi mi? Kimlik bilgilerimiz çalındı mı?" Tüm Türkiye güne bu soruyla uyandı. Gazeteci İbrahim Haskoloğlu’nun sosyal medyada yaptığı açıklama sonrasında ortalık karıştı. İddiaya göre bir gurup hacker Türkiye Cumhuriyeti’ndeki kişilerin tüm kimlik bilgilerinin çalındığı söyleniyor. Peki bu iddiaların aslı var mı? e-Devlet hacklendi mi? Kimlikler ve gizli veriler çalındı mı? İşte verilerin çalındığı iddiasına gelen resmi açıklamalar…

Kimlik verilerinin bir gurup hacker tarafından çalındığı iddiasının ortaya atılmasıyla ortalık karıştı. Gazeteci İbrahim Haskoloğlu’nun Twitter hesabından yayınladığı açıklamalara göre, e-Devlet ve e-Nabız gibi devlete bağlı uygulamalarda büyük bir veri ihlali yaşanıyor. Haskoloğlu, hackerların kendisine ulaştığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan’ın kimliğini deşifre ettiklerini söyledi. Peki bu iddialar doğru olabilir mi? e-Devlet hacklendi mi? Kimlikler ve gizli veriler çalındı mı? İşte detaylar…

E-DEVLET VE E-NABIZ HACKLENDİ Mİ?

İbrahim Haskoloğlu tarafından Twitter’da yapılan paylaşımlara göre hacker gurubu kendisine ulaştı ve e-Devlet, e-Nabız gibi birçok devlet güvenliği ile korunan verilerin çalındığı ve vatandaşın kimlik verilerin ellerinde olduğunu söyledi. Haskoloğlu’nun iddiasına göre milyonlarca vatandaşın kimlik, telefon, adres ve hatta sigorta numarasına bile erişebildiler. Bilgisayar korsanlarının bu iddiasını doğrulamak için kendi bilgilerini isteyen İbrahim Haskoloğlu, benzer bir açığın kendisi için de geçerli olduğunu belirtti.

e-Nabız hizmetinin de ikinci kez siber saldırıya uğradığını ve kişilerin Covid-19 test sonucunun bile değiştirilebileceği dile getirildi. İddiaya göre hackerlar istedikleri kişiyi Koronavirüslü olarak işaretliyorlardı.

Haskoloğlu E-Devlet ve E-Nabız’daki verilerin güvenliğiyle ilgili olarak hem muhalefet hem de iktidar yetkilileriyle görüştüğünü söyleyerek “Düzeltilmesi için bekledim çünkü bu verileri satın almak isteyenler olacaktı ama bu veriler bazı sitelerden verilmeye başlandı” dedi.

https://twitter.com/haskologlu/status/1513962601134407681

ÜNLÜLERİN TELEFON NUMARALARI DA SIZDIRILDI

Hackerlar bu saldırılar sonucunda ünlü isimlerin telefon numaralarını da çaldığını söyledi. İnternete sızdırılan görsellerde Ata Demirer, Şahan Gökbakar, Şafak Sezer gibi isimler yer aldı. Ayrıca sosyal medyada Röportaj Adam olarak tanınan Mahsun Karaca, paylaştığı tweette gün içerisinde birçok defa arandığını dile getirdi.

https://twitter.com/haskologlu/status/1513962612597395460

RESMİ KURUMLARDAN SİBER SALDIRI İDDİALARINA YANIT GELDİ

Ortalığı karıştıran e-Devlet Kapısı veri sızıntısı iddialarına resmi kurumlardan açıklama geldi. Nüfus Genel Müdürlüğü, iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Yapılan duyuruda, "Güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğu raporlanmıştır" denildi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı e-Devlet Kapısından yapılan açıklamada ise "Herhangi bir veri sızıntısına rastlanmamıştır” denilerek iddialar yalanlandı.

"HERHANGİ BİR ZAFİYET OLMADIĞI TESPİT EDİLDİ"

Nüfus Genel Müdürlüğü, “Yapılan testler sonucunda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğu raporlanmış, ayrıca verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetin olmadığı tespit edilmiştir” açıklamasını yaparak çıkan dedikoduları yalanladı.

e-Devlet hacklendi mi? Kimlik bilgilerinin ve gizli verilerin çalındığı iddiası doğru mu?

Söz konusu iddiaları dile getirenler ve yayanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

İddialara ilişkin bir yalanlama da Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı e-Devlet Kapısı’ndan geldi. İddialar hakkında Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada “Yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı alt yapısında herhangi bir veri sızıntısına rastlanmamıştır” denildi.

“İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Kontrollerin detaylı bir şekilde yapıldığı belirtilen açıklamada “12.04.2022 tarihinde ortaya atılan e-Devlet Kapısı veri sızıntısı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı alt yapısında herhangi bir veri sızıntısında rastlanmamıştır. e-Devlet kapısı vatandaşlarımıza yönelik nüfus, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı görseli, biyometri, aile, eğitim, çalışma veya sağlık verisi gibi verileri tutmamaktadır; bu verileri tutan sistemleri erişim sağlayan bir kapı niteliğindedir” denildi.

GÖRSELLER SAHTE

Servis edilen sahte Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı görsellerinin, kamuoyunca bilinen bilgiler kullanarak sahte kimlik kartı oluşturma uygulamaları vasıtasıyla üretildiği anlaşıldığı ifade edilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Siber güvenliğin ana öznesi bireye yönelik alınabilecek tedbirler, ulusal siber güvenliğimizin temelini oluşturmaktadır. Dijital mecraları kullanırken veri mahremiyeti ile parola ve cihaz güvenliği konularında bireyler tarafından alınacak önlemler en etkin koruma yöntemidir. Dijital altyapımızın güvenliği ve bireylere yönelik siber güvenlik farkındalığı çalışmalarını tüm kurumlarımız işbirliği içinde faaliyet yürütmektedir.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...