Tgrt Haber

"Gel İsveç'i NATO'ya al" diyenlere Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan net cevap: NATO bunu halletmedikçe...

Editör: Şule Altınel / Kaynak: TGRT Haber
14 Haziran 2023 12:16 - Güncelleme : 14 Haziran 2023 13:08
"Gel İsveç'i NATO'ya al" diyenlere Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan net cevap: NATO bunu halletmedikçe...
Erdoğan,NATO,İsveç,ziyaret,Azerbaycan,Kıbrıs

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği konusunda net açıklamalarda bulundu. İsveç'in üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini hatırlatan Erdoğan, "Terör örgütünün yaptıklarını yok etmeleri lazım. NATO'nun terörle mücadele ayağı nerede? NATO bunu halletmedikten sonra Vilnius’ta farklı bir şey beklemesinler." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geleneği bozmadı ve ilk resmi ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan'a gerçekleştirdi. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ikili ve heyetler arası görüşmeler yapan Erdoğan, Doğu Akdeniz, Kıbrıs Türklerinin hakları, Azerbaycan-Ermenistan arasında yürütülen normalleşme süreci gibi meselelerin ele alındığını aktardı.

Resmi ziyaretler sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. 11-12 Temmuz tarihleri arasında Vilnius'ta gerçekleşecek NATO Zirvesi'nde, "İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin tavrı ne olacak?" sorusuna ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan net konuştu. Her şeyden önce İsveç üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İstanbul’da görüşürken, kendisine şunu söyledik; Eğer bizim İsveç’in beklentilerine illa cevap vermemizi bekliyorsanız, her şeyden önce İsveç bu terör örgütünün yaptıklarını bir defa yok etmesi lazım. Tam o esnada maalesef yine İsveç’te teröristler caddelerde gösteri yapıyorlardı. Daha sonra bizim İbrahim Bey o görüntüleri de muhatabına gönderdi. “Stoltenberg’le şu anda Cumhurbaşkanımız görüşme yapıyor fakat teröristler yine İsveç’te gösteriler yapıyor.” dedi. Bunun neresinden tutacağız, neresinden ele alacağız ki Vilnius’ta “Tamam, hakikaten siz bu işi yoluna koydunuz ve bu teröristlere caddelerde gösteri yapma imkânı vermediniz. Dolayısıyla biz de iyi niyetle buna yaklaşalım.” diyelim.

"BU İŞE OLUMLU YAKLAŞAMAYIZ"

Bu tablo içerisinde bu işe olumlu yaklaşamayız. Kaldı ki bu anayasa işi değil, yasa işi de değil. Kolluk kuvvetlerinin yapması gereken iş, işte bunların önünü kesmektir. Biz Cudi’de, Gabar’da, Tendürek’te, Bestler Dereler’de bu teröristlerin inine anayasayla mı girdik? Yok. Zaten yasalarda da anayasalarda da kolluk kuvvetlerine verilmiş olan haklar var. Sen bu hakları kullanmayacaksın, bize “Gel İsveç’i NATO’ya al” diyeceksin. O zaman NATO’nun terörle mücadele ayağı nerede? NATO bunu bir defa halletmesi lazım. Bunu halletmedikten sonra Vilnius’ta filan biz kalkıp da el bebek gül bebek diyemeyiz.

"ÇOK FARKLI BİR ŞEY BEKLEMEYİN"

Yarın Başdanışmanım Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç İsveç, Finlandiya, NATO heyetiyle Daimi Ortak Mekanizmanın dördüncü toplantısını yapacak. Onlara da şimdiden bu mesajı verecek; “Yani Cumhurbaşkanımızın kanaati budur, kesinlikle Vilnius’ta çok daha farklı bir şey beklemeyin.”

YENİ DÖNEMİN DIŞ POLİTİKADA YANSIMALARI NASIL OLACAK?

Yeni kabinenin kurulması ve Türkiye Yüzyılının resmen başlamasıyla dış politikada beklenen etkiler üzerine açıklama yapan Erdoğan, yeni dönemde Türkiye'nin nasıl politika izleyeceğini şöyle anlattı:

"Doğu mu batı mı" gibi bir ayrıştırmaya gitmek, bizim ilkelerimizin arasında yer almıyor. Biz batıya ne kadar yakınsak doğuya da en az o kadar yakınız. Bizim derdimiz özellikle bu yüzyılda dünyadaki tüm ülkelerle aynı anlayışla bir arada olmak… Diyalog ve diplomasiyi öncelikli olarak kullanarak inisiyatif almayı, bölgemizde ve dünyada barışın ve istikrarın egemenliği için ne gerekiyorsa onu yapmayı inşallah temenni ediyoruz ve bunu yapmaya da çalışacağız. Tabii bu temelde milletimizin hakkıyla beraber tüm insanlığın hakkını, hukukunu, ortak menfaatlerini savunmak da bizim asli sorumluluğumuz olacaktır."

TÜRKİYE-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye-Ermenistan ilişkileri ve Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri ve bu barış anlaşmasıyla ilgili biraz daha detay verir misiniz?" sorusuna şöyle cevap verdi:

Paşinyan birçok engelleri aşarak, ülkesindeki muhalif anlayışları da aşarak bizim Külliye'deki davetimize icabet etti. Orada kendisinin bu davetimize icabeti sebebiyle teşekkürlerimizi ifade ettik. Bunun yanında son olarak da Karabağ dahil Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıyabileceklerine ilişkin ifadeleri bu anlamda önemliydi. Tabii bunu tanımaları önemli bir gelişme. Ermenistan’da da Paşinyan’a karşı takınılan tavır, bu da çok çok önemli. Şu ana kadar Paşinyan bu konuda geri adım atmadı.

Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyası sırasında Azerbaycan'ı dışarıda tutan bir koridor çizdiği hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Kılıçdaroğlu tren yolu, kara yolu filan bu işlerden anlamaz. Biz bu İpek Yolu’nu Çin ile kaç yıl önce konuştuk. Biliyorsunuz Çin’in İpek Yolu Projesi var. O davete ben de icabet etmiştim ve o hala devam eden bir şey. Bu da bir yerden duymuştur. Bunu söylersem herhalde buradan bana biraz oy gelir diye düşünmüştür. Ne geldiği ortada." diye konuştu.

ZENGEZUR KORİDORU

Zengezur Koridoru'nda hangi aşamada olunduğuna ilişkin bilgi veren Erdoğan, "Bu Ermenistan’la ilgili bir sorun değil. Zengezur Koridoru, İran’la ilgili bir sorun. Yani halkının kahir ekseriyeti Müslüman olan iki ülke. Burada İran’ın böyle bir tavır içerisinde olması gerek Azerbaycan’ı gerekse bizi üzüyor. Aslında onları da üzmesi lazım. Bir de burada vagon başına alınan ücretler ne yazık ki çok yüksek. Temenni ederim ki bu sıkıntıyı da kısa zamanda aşarız. Buna olumlu yaklaşmış olsalar bugün gerek kara yolu gerek demir yoluyla burada Türkiye-Azerbaycan-İran birbiriyle bütünleşmiş olur ve belki de “Pekin-Londra hattı” da açılmış olur." ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN'LA YENİ DÖNEMDE İLİŞKİLER

Miçotakis'in yeniden Yunanistan'a Başbakan seçilmesi halinde NATO Zirvesi'nde görüşmekten çekinmeyeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemde Yunanistan'la nasıl bir yol izleyeceğini şu şekilde anlattı:

"İki komşu ülkeyiz. Yeter ki zaman zaman ileri geri verilen mesajlar olmadıktan sonra, biz düşmanlıkları çoğaltmanın değil azaltmanın peşindeyiz. Dolayısıyla onunla da orada bunları konuşuruz. 

"AMERİKA SİLAHLARI BEDAVA VERDİĞİ İÇİN Mİ ALIYORSUNUZ?"

Tabii burada bir şey var. Söyleyeceğimiz şeyler belli. Nedir o? “Sayın Başbakan, bu silahlanmayı bırakın artık. Yani bu silahlanmayla nereye varacaksınız? Durmadan Amerika size bol bol silah veriyor. Bedava verdiği için mi alıyorsunuz, yoksa para pul istemiyor da böyle mi alıyorsunuz?” Herhalde bunları bir konuşuruz. Şunu da bilin ki biz düşmanlarımızı çoğaltmak için değil, azaltmak için varız. Türkiye budur, Erdoğan budur."

"KUZEY KIBRIS'IN HAKLARINI TANIMALARI LAZIM"

Kıbrıs'ta yeni bir görüşme trafiğine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Şu an itibarıyla Rum kesiminde mevcut yönetim öncekilere kıyasla daha barışçı bir havanın içerisinde. Eğer bu barışçı havayı devam ettirirlerse ve başta Avrupa Birliği olmak üzere bazı tahriklere kapılmadan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin egemen eşitlikteki haklarını korumaya “evet” derlerse biz de “niye olmasın” deriz. Ama Kuzey Kıbrıs’ın egemen eşitlik haklarını tanımaları lazım, tanımadıktan sonra bu olmaz. Ben hep anlatıyorum, yani bu işin ilk başı İsviçre Bürgenstock’tur. Orada Yunanistan Başbakanlarıyla, ben Başbakanım o zaman, bizler görüşmeyi yaptık ve o zaman bize söz verdiler, dediler ki “referanduma gitmek suretiyle çıkacak, neticede biz Avrupa Birliği olarak yanınızda olacağız.” Ama bunlar maalesef Kuzey Kıbrıs’ın yanında olmadıkları gibi hemen Güney’i Avrupa Birliği’ne dahil ettiler, Kuzey Kıbrıs’ı ise dışarıda bıraktılar. O gün bugündür bu böyle geliyor, Avrupa Birliği dürüst değil. Biz de 50 seneyi devirdik, hala bu Avrupa Birliği aynı noktada, değişen bir şey yok. Şöyle bir masaya yatıracağız bu işleri. Bizim de bunu gözden geçirmemiz gerekir."

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılında Türk Dünyası Birliği, Avrupa Birliği gibi bir model söz konusu olabilir mi?" sorusuna ise şu şekilde cevap verdi:

"Türk Devletleri Teşkilatı noktasında atılmış bir adımımız var. Bunu geliştirmek, daha da güçlendirmek için bazı adımları atmak mümkün. Önümüzde Kazakistan Türkistanında bir zirve olacak. Bu liderler zirvesine fevkalade bir durum olmazsa ben de katılmayı arzu ediyorum. Türk cumhuriyetleri orada bir araya gelirsek bu veya buna benzer konuları görüşmek isabetli olur. Bunları ele almakta faydalar muhakkak var. Çünkü Demokrasi ve Özgürlükler Adasında Türk Devletleri Teşkilatı adımını attık. Bunu bizim geliştirmemiz lazım. Bu adımı atıp oraya bir virgül koyarsak olmaz. Ne yapıp yapıp buna noktayı koymak lazım ve ondan sonra da bunu işlemek lazım. Şu an itibarıyla da Türk Devletleri Teşkilatında gelişmelerin olması bizi çok daha süratle güçlü hale getirecektir. Türk Devletleri Teşkilatının da bu güce ihtiyacı var."

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...