Son günlerde Bahar Şahin’in Zalim İstanbul setinde Mine Tugay tarafından mobbinge uğradığını iddia etmesini ardından bazı oyuncular da yaşadıklarını anlatmaya başladı. Peki, setlerde bu kadar yayılan mobbingi (psikolojik tacizi) önlemek, hem çalışanların ruh sağlığını korumak için neler yapılmalı?
Herkes yaşanılan mobbingleri konuşurken, önlem için herhangi bir adım atılmıyor. Sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar var.
Birkaç sene içinde hayatımıza giren ‘Mobbing’ teriminin ne olduğunu ve neleri kapsadığı hakkında çoğu kişinin bilgisi yok. Oyuncular, yönetmenler, yapım ekipleri dahil herkes "ne mobbing sayılır" bilmeli. Bunun için de zorbalık, taciz gibi farkındalık eğitimleri verilmelidir.
Sette bazı yetkili kişiler sürekli denetim yapmalı ve raporlar değerlendirilmeli. Setlerde et Sorumluları ve İK Temsilcisi ya da psikolojik güvenlik görevlisi bulunmalı. Bu kişi, şikayetleri değerlendirmek ve süreci takip etmekle yükümlü olmalı.
Set çalışanları geri bildirim verebilecekleri ve bunların gizli tutulacağı bir düzende çalışmalıdır. (örneğin QR kodla ulaşılabilecek dijital formlar). Belirli periyotlarda çalışan memnuniyeti ve güvenlik anketleri yapılmalı.
Sette herkese eşit muamele yapılmalı ve gerekli kişiler mutlaka uyarılmalıdır. Çok kalabalık ve stresli bir olduğu için setlerde sorunlara arabuluculuk yapacak ve tarafları dinleyecek psikolojik destek ekipleri de olmalıdır.