Somlo Tepesi'nde gerçekleşen kazı çalışması sonucu bulunan hazine dikkat çekti. Geç Tunç Çağı ve Erken Demir Çağı'na ait olan metal nesnelerin gün yüzüne çıkmasının üzerine arkeologlar şaşkınlığını gizleyemedi.
Macaristan’ın batısında olan Somlo Tepesi'nde arkeologlar kazı çalışması yaptı.
Araştırmalar sonucunda 3.400 yıllık metal hazine bulunurken geçmişe ışık tuttu. Geç Tunç Çağı ve Erken Demir Çağı'na ait olan metaller şaşkına uğrattı.
Live Science haberine göre Somlo Tepesi'nde yapılan arkeolojik kazıda bulunan 3400 yıllık metal hazine dünyanın gündemine yerleşti.
Arkeologların çalışması sonucu ortaya çıktı, Geç Tunç Çağı ve Erken Demir Çağı'nın perdesini araladı.
Kapsamlı saha çalışmasında lazerler de kullanılırken Macaristan'daki eski insanların Somlo Tepesi'ne yüzlerce metal nesne sakladığı ortaya çıktı.
Metal dedektörlerle yapılan çalışma sonrasında Geç Tunç Çağı ve Erken Demir Çağı'na ait süsleme, metal nesne ve birçok eşyanın bulunduğu öğrenildi. Geç Tunç Çağı'na ait bulunan nesnelerin M.Ö. 1400 ila 1300 yıllarına kadar uzandığı dikkat çekti.
Macaristan'daki Somlo Tepesi'nde yürütülen çalışmalar sonucunda volkanik tepede 3400 yıllık metal nesneler bulundu. Macaristan'ın batısında olan yerdeki saha çalışmaları sonrası M.Ö. 13. ve 6. yüzyıllar aralığındaki insan varlığı hakkında sırrın ortaya çıktığı paylaşıldı.
Tüm bu bulunanlara rağmen Macaristan'ın batısında kimlerin yaşadığı halen öğrenilemedi.
Araştırma sonucu en eski kalıntıların M.Ö. 1400-1300 aralığına ait olduğu öğrenildi. Nesneler incelendiğinde Geç Tunç Çağı’na ait oldukları da ortaya çıktı. Kehribar boncuk, deri parçası ve kumaş parçaları da bulundu.
Araştırma ekibinin lideri olan Soós, Somlo Tepesi'nde ilk metal hazinelerin belgelendiğini belirtti. Toplamda 900'den fazla metal obje bulundu.
Tüm çalışmalar sonucunda bölgedekilerin elit savaşçılar tarafından yönetilen örgütler olduğu tahmin edildi. Bunun yanında metal objelerin rutin olarak gömüldüğü bir alan olabileceği de tahmin edildi.