Kültür - Sanat

Kültürel Miras (Kültür Varlıkları) Hukuku kitabı raflarda yerini aldı

Türk bilim insanlarının kaleme aldığı “Kültürel Miras (Kültür Varlıkları) Hukuku” adlı kitap, insanlık tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ve izlerini taşıyan Türkiye coğrafyasının kültürel mirasının nasıl korunacağına ışık tutuyor. 

Kültürel Miras (Kültür Varlıkları) Hukuku kitabı raflarda yerini aldı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
10.07.2022
saat ikonu 17:48
|
GÜNCELLEME:
10.07.2022
saat ikonu 17:48

Tarih ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan Türkiye coğrafyasının kültürel mirasının nasıl korunacağını ele alan Türk bilim insanları “Kültürel Miras (Kültür Varlıkları) Hukuku” adlı bir kitabı hayata geçirdi. Türkiye coğrafyasının insanlık tarihi boyunca pek çok medeniyete beşiklik yaptığına ve bu medeniyetlerden izler taşıdığına dikkat çekilen kitapta, bu varlıkların nasıl özenle ve bilinçle kullanılması ve korunması gerektiği konusunda vatandaşlara, yöneticilere, bilim insanlarına ışık tutuyor. Seçkin Yayınevi tarafından yayım hayatına kazandırılan kitabın danışmanlığını Doç. Dr. Evindar Yeşilbaş ile Avukat Cüneyd Altıparmak üstlendi.  

REHBER NİTELİĞİNDE

5 ana bölümden oluşan kitapta 20’den çok çarpıcı yazı bulunuyor. Kitapta, Kültür Varlıklar Hukukunun kuramsal ve uygulamaya dönük hemen hemen bütün yönleri uzmanlarca ele alınıyor. Kültür varlıklara ilişkin uluslararası düzenlemelerden, anayasalardan, başka ülkelerin uygulamalarından da örnekler vererek konunun arkeolojik ve sanatsal boyutlarına değiniliyor. Ayrıca merkezi ve yerel yönetimlerin kültürel mirasın korunmasına ilişkin yükümlülüklerine de dikkat çekiyor. Kitap, kültür varlıklar ile ilgili olarak temel hususları belirtmek açısından son derece önem taşıyor. Bu bağlamda kitap,  tarihi mirasımıza hem hukuki yönden hem de sanat tarihi, arkeoloji, şehir ve bölge planlama, mimarlık açısından bakmayı sağlıyor.  

KÜLTÜREL MİRASI NASIL KORURUZ?

Kitap bilimsel içeriklerin yanı sıra tarihe, arkeolojiye, sanata merakı olan herkese hitap ediyor. Disiplinlerarası yaklaşımın benimsendiği kitapta, konunun hem pratiğine hem de teorisine ilişkin bilgiler yer alıyor. Kitap, “Kültür Varlıkları Hukukunun Esasları”, “Kültürel Miras ve Türkiye'de Alan Yönetimi”, “Kültür Varlığı Olmanın Hukuki Sonuçları”, “Kültür Varlıklarına İlişkin Düzenlemelerin Anayasalardaki ve Uluslararası Sözleşmelerdeki Görünümü”, “Kültür Varlıklarına İlişkin Diğer Ülkelerdeki Düzenleme ve Uygulamalar”, “Kültür Varlıkları Açısından Sanat Tarihinin Önemi ve Temel Meseleleri” ve “Kültür Varlıklarına İlişkin Suçlar ve Yaptırımlar” gibi kritik konular içeriyor. 

 

ETİKETLER
#Türkiye
#Kültür - Sanat
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.