Ordu'da gezilecek kültürel turizm miraslarına bir yenisi daha ekleniyor. Fatsa'da arkeolojik kazı çalışmaları süren Cıngırt Kalesi ortaya çıkmaya başladı.
Ordu'nun Fatsa ilçesinde bulunan tarihi Cıngırt Kalesi'ndeki arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor. Yapraklı Mahallesi içerisinde bulunan kale 2012'de yapılan kazı çalışmalarının ardından ikinci kazı dönemi başlıyor.
M.Ö 302-63 YILLARI ARASINDA KULLANILDI
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Fatma Erol'un bilimsel danışmanlığında yürütülecek olan proje tamamlanınca turistik gezi noktası olacak. Kale yerel halk ve turistler tarafından gezilebilecek.
Cıngırt Kalesi'nde yapılan bir önceki çalışmalarda kayalara oyulu tüneller, basamaklar, döşemeler, lahit mezar taşları ve oymalar görülmeye başlanmıştı. ORtaya çıkan çatı kiremiti ve seramik parçalarının Orta Çağ'a ait olduğu tahmin ediliyor. Kalenin M.Ö 302-63 yıları arasında Karadeniz bölgesinde önemli savunma yerlerinden biri olduğu tahmin ediliyor.
Cıngırt Kalesi'nde 2012'de yapılan kurtarma kazılarının ardından ikinci kazı döneminin başlatılacağına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bugüne kadar yapılan çalışmalarda kayalara oyulmuş tünel benzeri yapılar, basamaklar, nişler, taş döşemeler, bir adet dehliz ve lahit mezar tipi taş oymalar tespit edildi. Ayrıca yüzeyde bulunan çatı kiremidi ve seramik parçalarının Orta Çağ dönemine ait olduğu düşünülüyor. Alanda tespit edilen yapılar, MÖ 301-63 yılları arasında Karadeniz hinterlandında yaygın olarak kullanılan savunma ve yerleşim sistemlerine ışık tutuyor. Bu bağlamda, Cıngırt Kalesi'nin Pontus Kralı VI. Mithradates döneminde inşa edilen ve 'Phrourion' (askeri gözetleme/kale yerleşmesi) karakteri taşıyan yapılardan biri olabileceği değerlendiriliyor."