Kayseri tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran arkeolojik bulgu ve belgelerin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri'nde bu yılki kazılarda bir çukur içerisinde buğday taneleri bulundu. Kazı Başkanı Kulakoğlu, "Bunlara rastlamak bizim için sürpriz oldu" dedi.
Kazi çalismalari esnasinda ortaya çikan bulgular tarihe isik tutmaya devam ediyor. Kayseri-Sivas karayolu üzerinde bulunan Kültepe-Kanis-Karum Ören Yeri'nde kazi çalismalari devam ederken, yeni bulgulara rastlandi. 6 bin yillik köklü geçmisi olan Kültepe Kanis-Karum Ören Yeri'nde bu yil yapilan kazilarda bir çukur içerisinde bugday taneleri bulundu.
4 bin 200 yillik çukurun içerisinde birden fazla çesit bugdayin bir arada bulundugunu ve inceleme yapilacagini aktaran Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu, böyle birseyle karsilamanin sürpriz oldugunu söyledi.
Kulakoglu su ifadeleri kullandi:
"2023 yilindaki kazilar sirasinda tahillarin içine kondugu bir çukur içinde çok miktarda karisik cinste bugdayla karsilastik. Yani tek çesit degil, birden fazla çesit bugday karbonize olmus vaziyette ele geçirildi. Tabii ki bunlar laboratuvarda incelendikten sonra hem cinsleri, hem yaslari hem de ne için kullanildiklarina dair bilgiler ortaya çikacak.
Yaklasik olarak bu çukur günümüzden 4 bin 200 yil öncesine tarihleniyor. Daha önce de kaplar içerisinde bugday kalintilarina rastliyorduk ama bu kadar genis bir alanda bunlara rastlamak bizim için de sürpriz oldu.
Normal sekilde bunlar bir isiya maruz kalmadikça kömürlesmez. Ama bu çukurun içinde herhangi bir yangin izi yok. Onu arastiriyoruz. Bu konuyla ilgili paleobotanikçiler çalisiyor. Onlarin çalismalari bittikten sonra daha detayli bilgiler vermek mümkün olacak."