Tgrt Haber

Tam 6 bin yıllık... Kazı esnasında bulundu, resmen kömürleşmiş!

Editör: Şule Altınel / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
21 Eylül 2023 10:22 - Güncelleme : 21 Eylül 2023 15:02
buğday,tarihi eser,kazı

Kayseri tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran arkeolojik bulgu ve belgelerin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri'nde bu yılki kazılarda bir çukur içerisinde buğday taneleri bulundu. Kazı Başkanı Kulakoğlu, "Bunlara rastlamak bizim için sürpriz oldu" dedi.

Kazı çalışmaları esnasında ortaya çıkan bulgular tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Kayseri-Sivas karayolu üzerinde bulunan Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri'nde kazı çalışmaları devam ederken, yeni bulgulara rastlandı. 6 bin yıllık köklü geçmişi olan Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri'nde bu yıl yapılan kazılarda bir çukur içerisinde buğday taneleri bulundu.

4 bin 200 yıllık çukurun içerisinde birden fazla çeşit buğdayın bir arada bulunduğunu ve inceleme yapılacağını aktaran Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, böyle birşeyle karşılamanın sürpriz olduğunu söyledi.

Kazı çalışmasında buğday taneleri bulundu

KÖMÜRLEŞMİŞ VAZİYETTE BULUNDU

Kulakoğlu şu ifadeleri kullandı:

"2023 yılındaki kazılar sırasında tahılların içine konduğu bir çukur içinde çok miktarda karışık cinste buğdayla karşılaştık. Yani tek çeşit değil, birden fazla çeşit buğday karbonize olmuş vaziyette ele geçirildi. Tabii ki bunlar laboratuvarda incelendikten sonra hem cinsleri, hem yaşları hem de ne için kullanıldıklarına dair bilgiler ortaya çıkacak.

Kazı çalışmasında buğday taneleri bulundu

"DAHA ÖNCE DE RASTLIYORDUK AMA BU SÜRPRİZ OLDU"

Yaklaşık olarak bu çukur günümüzden 4 bin 200 yıl öncesine tarihleniyor. Daha önce de kaplar içerisinde buğday kalıntılarına rastlıyorduk ama bu kadar geniş bir alanda bunlara rastlamak bizim için de sürpriz oldu.

Kazı çalışmasında buğday taneleri bulundu

KÖMÜRLEŞME NEDENİ ARAŞTIRILIYOR

Normal şekilde bunlar bir ısıya maruz kalmadıkça kömürleşmez. Ama bu çukurun içinde herhangi bir yangın izi yok. Onu araştırıyoruz. Bu konuyla ilgili paleobotanikçiler çalışıyor. Onların çalışmaları bittikten sonra daha detaylı bilgiler vermek mümkün olacak."

Kazı çalışmasında buğday taneleri bulundu

Tam 6 bin yıllık... Kazı esnasında bulundu, resmen kömürleşmiş!

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...