Elektrikli araç kullanıcılarının en büyük sorunlarından biri olan uzun şarj süreleri, Çin merkezli Orange Charging'in geliştirdiği devrim niteliğindeki yeni teknolojiyle tarihe karışmak üzere. İşte tüm detaylar...
Elektrikli araçların en büyük sorunlarından biri olan şarj süresini ortadan kaldırma yarışı, güçlü bir yeni rakip kazandı. Çinli Orange Charging şirketi, oldukça güçlü yeni bir şarj cihazını tanıttı.
Sıvı soğutmalı bu "canavar" tam 1.600 kW güç sağlayabiliyor ve sadece 60 saniyede araca 100 kilometrelik menzil kazandırabiliyor.
Arena EV'nin haberine göre, sistemin işletimi, "Orange Charging Unicorn OS" adlı akıllı bir yazılım platformuyla sağlanıyor. Sistemin en iyi özelliği ise gücü esnek bir şekilde dağıtabilmesi. Bu sayede otomobilin çekebileceği maksimum güçten fazla elektrik verilmesi engelleniyor.
Orange Charging, halihazırda ülkede 46 binden fazla şarj istasyonuyla geniş bir ağ işletiyor ve bunların neredeyse yarısı 180 kW ya da daha yüksek güçlü tek çıkışlı şarj cihazlarıyla donatılmış durumda.
Tabii bir de işin maliyet boyutu var. Bu megawatt şarj cihazları için gereken özel sıvı soğutmalı donanım ucuz değil. Tek bir ünite, yaklaşık 9.600 ila 14.300 euro arasında bir fiyata mal olabiliyor. Üstelik kurulum, elektrik şebekesi bağlantı yükseltmeleri ve düzenli bakım gibi ek maliyetler fiyata dahil değil.
Daha önce BYD, tek bir bağlantı noktasıyla 1.000 kW güç sağlayabilen kendi megawatt şarj cihazını tanıtmıştı. Teknoloji devi Huawei ise ağır hizmet tipi elektrikli kamyonlara yönelik 1.5 MW'lık bir şarj cihazını duyurmuştu. Bir başka Çinli marka Zeekr de 1.2 MW gücünde V4 şarj istasyonlarını piyasaya sürmüştü.