Geceleri birkaç saatlik uykuyla yetinmek zamanla beyninizden kalbinize kadar tüm vücudunuzda problemlere neden oluyor. Bilimsel araştırmalarda ortaya çıkan bilgilere göre uzun süre devam eden uykusuzluk hali sağlık problemlerinin en temelini oluşturuyor. Uzmanlar tarafından özellikle günde 5-6 saat uyuyanların bu belirtilere karşı dikkatli olmaları gerektiği açıklandı.
Günümüzde birçok insan az uyuduğu ile övünüyor. Çevrenizde veya siz direkt bu durum ile övünüyor olabilirsiniz. Ancak bilim insanlarına göre az uyumak hiçte sanıldığı gibi övünülecek bir durum değil. Özellikle günde 5-6 saat uyuyanlarda kolesterolden, şekere kadar birçok sağlık problemi görülüyor.
İnsanlar günümüzde daha fazla çalışmak, sosyal medyada vakit geçirmek veya dizi izlemek için uykularından kısıyorlar.
Bu durum birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Uzmanlar "az uyumak yalnızca yorgunluk yaratmaz; beyin fonksiyonlarını bozar, kalbi yorar, bağışıklık sistemini çökertir ve hatta ölüm riskini arttırır" dedi.
Yetersiz uyku nedeniyle beynin toksinleri temizleme süreci tam anlamıyla gerçekleşmez. Bu durum zamanla odaklanma problemi, unutkanlık ve hafıza kaybı gibi problemlerin nedeni olan beyin sisine yol açar. Yapılan bilimsel araştırmalarda kronik uykusuzluğun Alzheimer hastalığına yakalanma riskini arttırdığı gösteriliyor.
Az uyumak kan basıncını yükselterek kalp atışlarını düzensizleştirir. Bu da doğrudan hipertansiyon, kalp krizi ve felç riskini arttırır. Yapılan araştırmalarda 6 saatten az uyuyan insanlarda kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskinin yüzde 25'e kadar çıktığı belirtiliyor.
Uykusuzluğun kalbi etkilemesinin yanı sıra insülin direncini arttırdığı da biliniyor. yani vücudumuz şekeri yakmakta uykusuz kaldığımızda zorlanıyor. Bu durum tip 2 diyabete davetiye çıkartıyor. Günde 5 saatten az uyuyan insanların diyabete yakalanma olasılığının yüzde 2 kat daha fazla olduğu gözlemlendi.
Uyku sırasında vücudumuz bağışıklık hücrelerini üretir. Ancak uykusuzluk bu üretimi yavaşlatır ve en ufak bir soğuk algınlığına karşı bile vücudumuzu korumasız hale getirir. Hatta kansere gibi büyük hastalıklara karşı da vücudumuz savunmasız olur.
Günümüzde giderek artan depresyon, anksiyete ve obezite gibi problemlerin de yeterince uyumayan insanlarda daha fazla görüldüğü gözlemleniyor. Uykusuzluk iştahı bastıran leptin hormonunu azaltırken, açlığı arttıran ghrelin hormonunu arttırıyor. Bu yüzden de insanlar sürekli olarak yemek yeme ihtiyacı hissediyor. Psikiyatristler ise birçok ruhsal hastalığın temelinde uyku bozukluklarının yattığını belirtiyor.