Gün boyu ayakta durmamızın ardından ayaklarımız şişebiliyor. Bu sorunların nedenini ise çokça kez araştırdık. Akşam saatlerinde eve geldiğimizde ayaklarımızın şiştiğini görebiliyoruz. Nedeni ise ileride büyük sağlık sorunları meydana getirebilir. Vücudunuz verdiği sinyallere kulak vermeyi unutmadan ayak sağlığınızı korumalısınız. Ayaklarınızda şişlik ve ağrı varsa vücudunuzun dediklerini dinlemekte fayda var.
Ayaklarınızdaki ağrı zaman zaman dayanılmaz oluyorsa size bir şeyler anlatmak istiyor olabilir. Bunu görmezden gelmeden en uygun tedaviyi uygulamanız gerekmekte. Erken teşhis ve bakım ile beraber ağrılarınızdan kurtulabilir ve ayak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Zaman zaman ayaklarda baskılı ağrı dayanılmaz olurken sebebi aslında bambaşka.
Gün içerisinde fazla ayakta durduktan sonra yaşanan ağrılar çoğu zaman uzun süre devam ediyor. Vücudunuzun size söylediklerine kulak vermek gerekirken ağrılar size bir şey anlatıyor olabilir. Baskıcı ağrınız varsa doktora giderken erken teşhis gerekebilir.
Ayaklarda baskı hissi ayağın bir bölgesine aşırı yüklenme sonucunda ortaya çıkan zonklama, doluluk gibi hislerdir. Ayak tabanında veya bileklerde yaşanan bu baskı, yürürken artış gösterirken sabah saatlerinde daha da artabilir. Bunun nedeni yorgunluk dışında farklı nedenler olabilir.
Uyandığınızda ayaklarınızda hissettiğiniz baskının birçok sebebi olabilir. Bunlardan ilki topuk dikeni olurken ayak tabanında ve topuktan parmaklara doğru hissedilen ağrıdır. topuktan parmaklara kadar uzanan plantar fasya isimli bağın iltihaplanması sonrasında bu oluşurken düz tabanlarda ve kilo problemi yaşayanlarda meydana gelebilir. Tarsal Tünel Sendromu olarak bilinen sinir sıkışmaları ayak bileğinin iç kısmındaki sinirlerin baskı altında kalması anlamına gelir. Ayağa yayılan elektrik çarpması sonrasında ağrı gün boyu devam eder.
Uzun süre ayakta kaldıktan sonra uyuşma ve yanma hissi ile karşılaşmanın sebebi kan dolaşımı ile ilgili olurken Venöz yetmezlik ve varis gibi durumlarla ilişkilendirilebiliyor. Romatoid artrit gibi iltihaplı romatizma hastalıklarında ayak parmakları etkilenir ve sabahları baskı hissi ile karşılaşabilirsiniz.
Gün içerisinde giydiğimiz ayakkabıların ayağımıza uymaması durumunda çeşitli sorunlar meydana gelebilir. Ayağa uymayan ayakkabılar akşam çıkardığınızda dayanılmaz bir baskı hissi verebilir. Bu süreç devam ederse ilerde kemik yapısı da zarar görebilir. Fizik tedavi ve egzersiz programları, Ortopedik tabanlık ve özel ayakkabılar, İltihap giderici ilaçlar, Ayak masajı ve soğuk kompres uygulamaları, Sinir ya da kas gevşetici tedaviler ve ileri vakalarda cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.