Dilinizin üzerinde lekeler oluşuyorsa bazı hastalıklara karşı dikkatli olun. Ağımızda oluşan değişimler hastalığın habercisi olabilir. Dil, besinlerdeki tatlı, tuzlu, acı ve ekşi gibi lezzet duyularının algılanmasını sağlar. Dil üzerinde oluşan bazı lekeler çeşitli hastalıkların da habercisi olabilir. Kendinize bir iyilik yapın ve dilinizde bunlar yaşanıyorsa hemen doktora başvurun.
Dil üzerinde yaklaşık 2000 ile 10000 arasında tat tomurcuğu bulunmaktadır. Vücudumuz için oldukça önemli olan organlardan bir tanesi de dildir. Dilimiz sayesinde yutma, yalama, nefes alma, konuşma gibi farklı işlevleri yerine getirilir. Bazı zamanlarda dilin üzerinde doku ve renk değişimi yaşıyor olabilirsiniz. Dil bize vücumuzdaki bazı hastalıkların habercisi olabilir.
Konuşma seslerinin diğer fonasyon organlarıyla birlikte oluşturmaya yardımcı olur.
Tat almayı sağlar. İnsan dilinin her yeri farklı tatları hisseder. Dil ucu "tatlı", ucun hemen arkası "tuzlu, dilin yanları "ekşi" ve arkası "acı" tatlarını hisseden algılayıcılar barındırır.
Besinleri ağızda çevirerek çiğnemeye yardımcı olur.
Besinleri yutulmak üzere boğaza gönderir.
BEYAZ LEKELER
Dilinizde beyaz lekeler veya kremsi bir görünüm fark etmek, pamukçuk ve mantar enfeksiyonunu gösterebilir. Sıklıkla bir hastalık veya ilaçlar ağzınızdaki bakteri dengesini bozduktan sonra ortaya çıkabilir.
Diliniz zaman zaman yanıyorsa bunun sebebi sinirler olabilir. Ağız kuruluğu, enfeksiyonlar, asit reflüsü ve diyabet gibi bazı sağlık sorunları da dilde yanmaya neden olur.
KIRMIZILI DİL
Diliniz kırmızı ve aynı zamanda ağrılı ise B12 vitamini kullanmanız gerekebilir. Glossit (kırmızı dil), B12 eksikliği ile eş anlamlıdır ve bu da rengin etli kırmızı görünmesine neden olur.
SİYAH DİL
Soluk ve rengi kararmış bir dile sahipseniz bağırsaklara yerleşen mantarların ürettiği, aşırı toksik madde sebebi ile, bağırsaklar hasar görmüş demektir. Zayıflamış barsaklar vücudunuzun tüm düzenini etkiler. Bu sebeple doktora görünmeniz gerekir.
Diliniz belli aralıklarlaa ağrıyorsa bunu sebebi otoimmün gibi romatizma hastalıkları olabilir. Travma, sigara, ağız ülseri gibi ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir.