Türkiye'de havalar nisan ayı ile birlikte ısınmaya başladı. Genel olarak insanlar havaların ısınmasıyla birlikte enerjilerinin de giderek artacağını düşünüyor. Ancak mevsim geçişleriyle birlikte birçok kişide halsizlik, isteksizlik ve enerji kaybı sandığımızdan daha sık görülüyor. Uzmanlar tarafından açıklanan bilgilere göre bu durum metabolizmamızın değişime ayak uydurmaya çalışmasından dolayı kaynaklanıyor. Ancak bahar yorgunluğunun iki haftadan uzun sürmesi, ciddi sağlık sorunlarına işaret ediyor.
Mevsim geçişlerinde genel olarak birçok insan genel halsizlik, enerji düşüklüğü ve isteksizlik gibi birçok problemle karşı karşıya kalıyor. Bu sorunlar hem sosyal hem de iş hayatını olumsuz yönden etkiliyor.
Vücudumuzun metabolizmalarının değişime ayak uydurmaya çalışmasından dolayı kaynaklanan bu duruma "Bahar Yorgunluğu" adı veriliyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, bahar yorgunluğunun genellikle iki üç hafta süren bir adaptasyon dönemi olduğunu belirtti. Ancak Dr. Baysal, daha fazla süren bahar yorgunluklarının ciddi sağlık problemlerinin habercisi olduğunu ifade ederek derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğinin altını çizdi.
Bahar yorgunluğu sadece halsizlik olarak kendini göstermiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Dr. Baysal "boyun, sırt, omuz ve yaygın eklem ağrıları, mide bağırsak sisteminde değişikliğe bağlı olarak mide ağrıları, şişlik, gaz, kabızlık ve ishal, iştah değişiklikleri, nöropsikiyatrik değişikliklere bağlı olarak sinirlilik, baş ağrısı, sıkıntı, uyku düzensizlikleri, cilt, kalp, tansiyon ve şeker hastalıklarında artış görülür." dedi.
Bahar yorgunluğunu daha zinde ve enerjik geçirmenin de mümkün. Dr. Baysal tarafından aktarılan bilgilere göre bahar yorgunluğundan kurtulmanın yöntemleri şöyle:
Dr. Baysal vücudun susuz kalmasının bu dönemde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek, günlük en az 2-3 litre su tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
2-3 haftadan uzun süren halsizlik durumlarında ise kesinlikle bir doktora başvurulması gerektiğinin altını çizen Dr. Baysal, "Yorgunluk, bir hastalık değil bir şikâyettir. Birçok hastalıkta yorgunluk ilk bulgu olabilir, bu nedenle uzun süren yorgunluklarda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı."