İnsan beyninde yaşa bağlı olarak küçülmeler görülebiliyor. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmada ortaya çıkan bilgilere göre bazı alışkanlıklar bu küçülmeyi hızlandırıyor. Bilim insanları bu davranışların kesinlikle bırakılması gerektiğini belirtti.
Her gün farkında olmadan yaptığımız bazı alışkanlıklar, beynimizin ufak ufak küçülmesine neden oluyor. Oldukça yaygın olan ve neredeyse hepimizin hayatına entegre olmuş olan bu davranışlar beyin sağlığımızı oldukça kötü etkiliyor.
Son yıllarda az uyumak özellikle gençler arasında giderek popülerlik kazanan bir hareket haline geldi. Hatta marifet olarak görülen az uyumanın beyninizi yavaş yavaş küçülmesine neden oluyor.
California Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada uyku sorunları yaşayan kişilerin beyinlerinde daha fazla küçülme olduğu gözlemlendi. Araştırmaya göre kötü uyuyanların beyin yaşı, yaşlarına göre 1.6 ila 2.6 yıl daha yaşlı görünüyor.
Yani uyku eksikliği, sadece göz altı morlukları değil aynı zamanda beynin hücrelerinin ölümü anlamına geliyor.
Harvard Üniversitesi tarafından 2022 yılında yayımlanan rapora göre ABD'li yetişkinler günde ortalama 10.4 saatini oturarak geçiriyor. Bu uykuda geçirilen süreden bile fazla bir zamana denk geliyor. 2018'de PLOS One'da yayımlanan bir araştırma uzun süre oturmanın beyinin hafıza merkezi olan "medial temporal lob"da incelemeye neden olduğunu kanıtladı. Bu durumun Alzheimer ve benzeri hastalıkların ilk sinyalleri olarak değerlendiriliyor.
Günümüzde stres neredeyse hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Stres sadece ruh halini değil aynı zamanda beynimizi de kötü etkiliyor. Stres yüzünden beynin karar verme ve öğrenmeden sorumlu bölgesi prefrontal kortekste küçülme yaşanıyor. Stresin beynin yapısını değiştirdiği hafıza ve dikkat üzerinde doğrudan olumsuz etki yarattığı da biliniyor.
Bilim insanları tarafından yapılan bir başka bir çalışmada ise sosyal etkileşim eksikliğinin beyin üzerinde kalıcı ve yıkıcı bir etki yarattığını gösteriyor. 2023 yılında yapılan çalışmada 1.100 yaşlı insanın beyni incelendi. Sosyal açıdan aktif olanlarda bilişsel gerileme riski, en yalnız bireylere kıyasla yüzde 70 daha düşük görüldü.