Düzenli ve sağlıklı beslenmenin hücre hasarını önlediğini ve yaşlanmayı yavaşlattığını belirten Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, hücreleri canlandıran ve yaşlanma karşıtı 13 besini tek tek sıraladı.
Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi Derya Can, hücrelerin enerji elde etmek, tamir olmak, büyümek ve çogalmak için tipki bir fabrika gibi çalismasi gerektigini söyledi. Hücre yaslanmasinin doku veya organ yaslanmasi ile esdeger oldugunu da aktaran Dr. Ögr. Üyesi Derya Can, düzenli ve saglikli beslenerek hücrelerin daha çok enerji üretip daha az atik madde biriktirdigini ve böylelikle hücre hasarini önlenerek yaslanmanin yavasladigini belirtti.
Tükettigimiz bazi yiyeceklerin vücudun daha saglikli yaslanmasina yardimci oldugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Can, vücudu ‘zirh’ gibi koruyan besinleri söyle siraladi siraladi:
“Su: Vücudumuzdaki tüm hücrelerin enerji elde etmek ve olusan atik maddeleri atabilmek için en çok ihtiyaç duydugu sey. Beyin, karaciger, böbrek, kalp gibi iç organlarin saglikli çalismasi saglarken cildin daha canli görünmesini ve kirisikliklarin önlenmesini saglar. Günde en az 2 litre su tüketmek genç kalmanin ilk basamagi.
Ceviz: En iyi bitkisel omega-3 kaynaklarindan. Beyin sagligi ve bilissel fonksiyonlarin sürdürülmesi için olmazsa olmaz bir besin. Cilt yapisinin gerginliginin korunmasina yardimci olurken bagisikligi güçlendirir.
Avokado: Birçok vitamin ve mineralden zengin bu besin maddesi özellikle hücrelerde biriken atik maddelerin atilmasinda görevlidir. Cildin nem kaynagi olan bu besin cildin daha geç kirismasina parlak görünmesini saglar.
Yesil Çay: Antioksidan etkisi oldukça yüksektir. Bu açidan cilt hastaliklarina iyi gelmesinin yani sira günese ve yasa bagli cilt lekelerin olusumunu da önler.
Elma: Kabugu ile yenilen yesil elma kolajen aktivitesini uyararak ciltte sarkma, kirisma ve derideki yaslanmayi geciktirir. Saçlarda kirilma ve yipranmayi önler.
Üzüm: Özellikle de üzüm çekirdegindeki resveratrol güçlü bir antioksidandir. Meme ve prostat kanseri gibi birçok kansere karsi koruyucudur. Hem bagisikligimizi güçlendirir hem de cildi sikilastirarak kirisikliklari önler.
Sogan- Sarimsak: B vitaminleri, selenyum, kükürt gibi mikro besinlerden zengindir. Günesin zararli etkilerine karsi cildi korur. Sülfür içeriginden dolayi hücre yenilenmesi ve ciltte sikilasmanin saglanmasi için etkili besinlerdir.
Domates: Cildin pürüzsüz olarak kalmasina yardimci olur.
Koyu yesil sebzeler (Ispanak, brokoli, marul vb.): Içerdikleri yüksek folik asit cilt gerginliginin korunmasini saglar, selülit olusumunu önler.
Kabuksuz meyveler (visne, çilek, kizilcik, yaban mersini, ahududu, bögürtlen gibi özellikle koyu renkli olanlar): Antioksidan bakimindan çok zengindirler bu nedenle antiaging özellikleri yüksektir. Ayrica bolca C vitamini içerdikleri için hasarli hücreleri yeniler ve deri kanserini önleyici özelligi vardir.
Bitter çikolata: Kakao çekirdegi içinde bolca antioksidan barindir. Ancak çikolatalara uygulanan aritma süreci cilde iyi gelen antioksidanlari da beraberinde götürür. Bu nedenle özellikle antiaging etki için bitter çikolata tüketilmeli.
Balik: Omega-3 deposu olan balik hem kalp hem de deri dostu. Özellikle sedef hastaligina iyi gelirken hücre ölümünü geciktirir. Omega-3 en fazla soguksu baliklarinda (somon, ton baligi ve sardalya) bulunur.
Yogurt: Yogurdun özellikle suyunda bulunan riboflavinin (B1 vitamini) gençlestirici ve cilt yenileyici etkisi bulunmaktadir. Yogurdu mutlaka suyu ile birlikte tüketmeye çalisin. Antiaging özelligi yüksek olan süt, yogurt ve ayrani sik sik tüketin.”