Sağlık

Matematik olmadan 'ergen beyni' geri kalıyor

Oxford Üniversitesi'nin araştırmasında ergenlikte matematik çalışmanın önemi gözler önünü serildi. Matematik çalışmayan ergenlerin akıl yürütme, problem çözme, matematik, hafıza ve akıl yürütme gibi birçok önemli bilişsel işlevde yer alan önemli bir kimyasalın, çalışana göre daha düşük seviyede bulunduğunu belirtildi.

Matematik olmadan 'ergen beyni' geri kalıyor
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
26.06.2021
saat ikonu 16:53
|
GÜNCELLEME:
26.06.2021
saat ikonu 16:53

TGRT HABER / Sinem ERYILMAZ

Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yayınlanan araştırmada, 16 yaşından sonra matematik eğitimi almaya devam etmenin beyin ve bilişsel gelişimi olumlu yönde etkilediği ortaya konuldu.

Oxford Üniversitesi Deneysel Psikoloji Bölümü'nden araştırmacılar tarafından yürütülen araştırmaya 14 ila18 yaş arasında 133 öğrenci katıldı. Matematik çalışmayan öğrencilerin problem çözme, matematik, hafıza ve akıl yürütme gibi birçok önemli bilişsel işlevde yer alan gama-Aminobütirik asit kimyasalının daha düşük seviyede bulunduğunu kaydedildi. Araştırmacılar, her öğrencide bulunan beyin kimyasallarının miktarına dayanarak, matematik çalışan ve çalışmayan ergenler arasında ayrım yapabildiler. Ayrıca bu beyin kimyasalının miktarı, yaklaşık 19 ay sonra matematiksel başarı puanındaki değişiklikleri başarıyla öngördü. 

GENÇLER ARASINDA UÇURUMA YOL AÇIYOR

Çalışmayı yöneten Oxford Üniversitesi'nden bilişsel sinirbilim profesörü Roi Cohen Kadosh araştırmaya dair yaptığı açıklamasında, “Matematik becerileri, istihdam, sosyo-ekonomik durum, zihinsel ve fiziksel sağlık dahil olmak üzere bir dizi fayda ile ilişkilidir. Ergenlik, yaşamın beyin ve bilişsel değişikliklerle ilişkilendirilen önemli bir dönemidir. Ne yazık ki bu yaşta matematik çalışmayı bırakan ergenler ile çalışmaya devam edenler arasında uçuruma yol açıyor. Çalışmamız, eğitimin gelişen beyin üzerindeki etkisine ve biyoloji ile eğitim arasındaki karşılıklı etkiye ilişkin yeni bir anlayış oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

PANDEMİNİN BİLİŞSEL GELİŞİME ETKİSİ MERAK KONUSU

“Bu eşitsizliğin veya uzun vadeli etkilerinin nasıl önlenebileceği henüz bilinmiyor” diyerek sözlerine devam eden Roi Cohen Kadosh, “Bu araştırmayı koronavirüs pandemisinden önce başlattık. Pandemi nedeniyle genel olarak eğitime ve özel olarak matematiğe erişimin azalmasının beyni ve bilişsel gelişimi nasıl etkilediğini merak ediyorum. Ayrıca her ergen matematikten hoşlanmaz, bu yüzden matematikle aynı beyin bölgesini meşgul eden mantık ve muhakeme eğitimi gibi olası alternatifleri araştırmamız gerekiyor” dedi.

ETİKETLER
#Sağlık
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.