Bilim insanları tarafından hazırlanan yeni bir raporun verilerine göre gençlerde görülen sağlık problemlerinin ana temel nedeni bu besinler. Sigaradan bile daha büyük tehdit haline gelen bu besinler gençlerin psikolojisini de bozuyor.
Uzmanlar tarafından yeni yayımlanan sağlık raporuna göre gençlerin sağlığını en çok bozan etkenin artık sigara değil, sağlıksız gıdalar olduğunu ortaya koydu.
Dünya genelinde sağlıksız gıdalar gençler arasında tehlikeli bir hale gelmeye başladı.
Gıda uzmanlarına göre 2030 yılına kadar yarım milyar genç fazla kilolu ya da obez olacak. Bu da beraberinde getirdiği sağlık problemlerinin yanı sıra psikolojik olarak sorunları da gün yüzüne çıkaracak.
İngiliz basını The Mirror'un haberine göre son 30 yılda gençlerin psikolojik sağlığı gözle görülür bir şekilde kötüleşti. Covid-19 pandemisinde yaşanan karantina dönemi psikolojik sağlıklarının kötüleşmesini daha da arttırdı.
Araştırmada yer alan bilim insanlarından Prof. Sarah Baird bu gidişatın "dünyanın genç nüfusu için bir dönüm noktası" olduğunu ifade etti.
Yayımlanan raporda tütün kullanımında küresel ölçekte bir azalma gözlemlenirken, aşırı kilo ve obezite oranları Afrika ve Asya gibi bölgelerde sekiz katına çıktığı belirtildi.
Raporda yer alan bilgilere göre ergenlik döneminin, hem zihinsel gelişimin hem de ömür boyu sürecek alışkanlıkların şekillendiği kritik bir evre olduğu belirtiliyor.
Bu dönemde edinilen sağlıksız alışkanlıklar gençlerin gelecekteki fiziksel ve zihinsel sağlığını derinden etkiliyor.
Giderek dijitalleşen dünyada gençler daha fazla ekran başında vakit geçirmeye ve hareketsiz yaşam tarzına geçmeye başladı. Bu durum da obezite riskinin daha da artmasına neden oluyor.
Fazla kilo problemlerinin temelinde yatan işlenmiş gıdalar ve fast food ürünlerinden kesinlikle gençlerin uzak durması gerekiyor.
Bu durum değişmez ise raporda yer alan bilgilere göre 2030 yılında dünya genelinde 464 milyon genç obez veya aşırı kilolu olacak.