Doğru miktarda doğru bitki çayları kullanıldığında sağlığa faydası vardır. Doğanın nimetlerinden olan bu bitki çayları bilinçli şekilde kullanılmalıdır. Uzun süreli ve ciddi rahatsızlıklarda hastanın ilk olarak doktora başvurması, doktorun onayı sonrası bitki çayını kullanması gerekir. Zayıflamak istiyorsanız hangi bitki çayını içmeniz gerekli? Grip olduğunuzda hangi bitki çayını içmeniz gerekir? Bitki çaylarının isimleri ve faydalarını sizler için derledik.
Hayatımız her döneminde elimizin altında olan bitki çayları doğal şifa kaynağımız olmaya devam ediyor. Kaliteli ve doğru seçilen bitki çayları doğru miktarda kullanıldığı takdirde birçok faydası vardır. Yüzyıllardır alternatif tıp olarak kullanılan bitki çayları, kilo vermeye, gribe, iltihapa, ağrılara ve birçok sağlık problemine iyi gelir.
Arıtılmış kloru düşük su ilk önce kaynatılır. Demlemek istediğiniz bitkinin yaprağını kaynayan suyun içine atın. Ancak kaynayan suyun 1 dakika dinlenmesi önemlidir. Sonrasında 5-10 dakika çayın demlenmesi ile birlikte tüketilebilir.
Bitki çaylarının taze olduğuna son kullanma tarihlerinin geçmediğine emin olun aksi halde zararları olabilir.
Bitki çayları şekerli, asitli ve kimyasal içeren birçok içeceğe karşı doğal şifa içecekleridir.
Bitki çaylarını sıcak içebildiğiniz gibi aynı zamanda soğuk olarak da içmek de özgürsünüz.
Bitkilerin satılmasına kadar geçen süreç içinde besin değerinden bir şey kaybetmemiş olması çok önemlidir.
Melisa çayı: Melisa çayının bilinen en büyük etkisi sakinlik sağlamasıdır. Sakinleştirici etkisinden dolayı melisa çayı stres kaynaklı uyku sorunları, mide şikayetleri, gaz, çarpıntı ve huzursuzluk şikayetlerine iyi gelir.
Fesleğen çayı: Yemeklerde de sıklıkla rastladığımız fesleğen uçucu yağlar içerdiği için ilk olarak şişkinliklere iyi gelir. Bitki çayı özellikle yemeklerden sonra içildiğinde gaz, kolik ve şişkinlik şikayetlerinin giderilmesinde yardımcı olur.
Nergis çayı: Nergis çayının faydaları saymakla bitmez. Soğuk algınlığına, boğaz şişliğine, yaralara faydası vardır. Öksürüğün şiddetini de hafifletici özelliği vardır.
Zerdaçal çayı: E ve C vitamininden zengin olan zerdaçal çayı, kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Zerdeçal bitki çayı, mide ve bağırsak sisteminde safra akışını artırıcı etkisi nedeniyle yağlı besinlerin sindirilmesine yardımcı olup, kilo almak isteyenler için iştah açıcı özelliği de bulunur.
Papatya çayı: Papatya çayının en önemli özelliği iltihap kurutucu olmasıdır. Yüzde çıkan iltihaplı sivilcelere iyi gelen papatya çayı aynı zamanda gastrit ve ülsere karşı tercih edilen bitki çeşididir.
Yeşil çay: Bir çoğumuzun kilo verme dönemlerinde sıkça adını duyduğumuz yeşil çay, ödem atmaya ayrdımcı olur. Yapılan araştırmalara göre, yeşil çayın Parkinson ve Alzheimer hastalıklarının etkilerini yavaşlattığına da gözlemmiştir.
Ada çayı: Gripten sonra vücutta oluşan halsizlikle baş etmek için ada çayı içilir. Kötü kolesterolü dengelemede de etkili olduğu bilinen adaçayı, uykusuzluk çekenler için de mucizevi bir etkiye sahiptir.
Rezene çayı: Tokluk hissi sağladığı için kilo vermek isteyenler için etkili bir çaydır. Rezene çayının en önmeli etkilerinden biri de regl döneminde yaşanan ağrılara ve emziren annelerin sütünü artırmada yardımcı olur.
Kuşburbu çayı: C vitamini deposu olan kuşburnu çayı, soğuk havalarda gripten korunmak için birebir etkili yöntemlerden biridir. Göz hastalıklarına ve kansızlığa da iyi geldiği görülüyor.