Savunma Teknolojileri

3D yazıcıdan çıkan jet motoru havalandı! Çin resmen yeni bir çağ başlattı

Çin'in havacılık motorları alanındaki en büyük oyuncularından AECC, teknoloji dünyasını sarsacak bir başarıya imza attı. Şirket parçalarının bir kısmı 3D yazıcıyla üretilen mikro turbojet motorunu test uçuşuna çıkardı ve bu uçuş başarıyla tamamlandı.

3D yazıcıdan çıkan jet motoru havalandı! Çin resmen yeni bir çağ başlattı
KAYNAK:
Murat Makas
|
GİRİŞ:
08.07.2025
saat ikonu 14:13
|
GÜNCELLEME:
08.07.2025
saat ikonu 14:13

Çin'in önde gelen havacılık motor üreticisi Aero Engine Corporation of China (AECC), havacılık teknolojileri açısından çığır açabilecek bir başarıya imza attı. Şirket 3D yazıcıyla ürettiği mikro turbojet motorunun ilk test uçuşunu başarılı şekilde gerçekleştirdiğini duyurdu.

3D yazıcıdan çıkan jet motoru havalandı! Çin resmen yeni bir çağ başlattı

3D YAZICI İLE ÜRETİLEN GERÇEK BİR JET MOTORU

AECC'nin mikro turbojet motoru, geleneksel üretim tekniklerinden farklı olarak kısmen 3D yazıcı kullanılarak üretildi. Üstelik ürün, zannedilenin aksine bir model ya da prototip değil, gerçek anlamda çalışan bir jet motoru olarak karşımıza çıkıyor.

Şirketin resmi WeChat hesabında yer alan bilgilere göre motor, Çin'in İç Moğolistan bölgesinde yapılan testlerde 4.000 metre irtifaya ulaşmayı başardı ve 160 kg'lık itme gücü sağladı.

Global Times'a göre motor tamamen bağımsız bir şekilde geliştirildi ancak detaylar sınırlı. Bazı parçalarının 3D yazıcıyla üretildiği biliniyor ancak hangi parçaların ve ne kadarının 3D baskı olduğu henüz açıklanmış değil.

Geliştirici ekibin vurguladığı üzere, motorun tasarım sürecinde "çok disiplinli topolojik optimizasyon" büyük rol oynadı. Bu teknik sayesinde ağırlık azaltılırken dayanıklılıktan ödün verilmedi. 3D yazıcılarda üretim parametreleri esnetilerek motorun performans hedeflerine ulaşması sağlandı.

AECC mühendisleri, 3D yazıcıyla üretilmiş bir motorla başarılı şekilde uçuş gerçekleştiren ilk ekip olduklarına inanıyor.

Bu mikro turbojet motorunun üretiminde hangi tür 3D yazıcıların kullanıldığı veya hangi filament ya da reçinenin tercih edildiği konusunda elimizde net bilgiler yok.

ETİKETLER
#3d Yazıcı
#Jet Moteoru
#Aero Engine Corporation Of China (aecc)
#Çin Havacılık
#Uçuş Testi
#Mikro Turbojet Motoru
#Savunma Teknolojileri
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.