Bilim insanları "kara delik bombası" yaptı: Tehlikesiz ama güçlü

Fizikçiler, bilim kurgu senaryolarını andıran bir fikri gerçeğe dönüştürdü: "Kara delik bombası." Southampton Üniversitesi'nden bir ekip, dönme enerjisinden faydalanılarak kara deliklerin nasıl enerji yayabileceğini göstermek amacıyla, dönen bir metal silindir ve elektromanyetik dalgalarla pozitif geri besleme döngüsü oluşturan deneysel bir sistem kurdu.

KAYNAK:
Ömer Faruk Dogan
|
GİRİŞ:
05.05.2025
saat ikonu 09:26
|
GÜNCELLEME:
05.05.2025
saat ikonu 09:26

Fizikçiler, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen bir fikri hayata geçirerek tarihte ilk kez bir "kara delik bombası" inşa ettiklerini söylüyor. Kulağa ürkütücü gelse de, bu kavram 1960'ların sonlarına dayanan ve esasen zararsız bir teorik fikir olarak geliştirilmişti.

New Scientist'in haberine göre, "kara delik bombası" ile amaçlanan, temelde bir kara deliğin enerjisinden faydalanmak ve onu aynalarla hapsederek bir enerji patlaması oluşturmak.

GERÇEK BİR KARA DELİK İÇERMİYOR

Ancak endişelenecek bir durum yok. Ekip, laboratuvarda oluşturdukları "bombanın" gerçek bir kara delik içermediğini ve gezegeni yutacak bir tehlike taşımadığını belirtiyor.

Bilim insanları "kara delik bombası" yaptı: Tehlikesiz ama güçlü

Araştırmanın amacı, düşman yabancı uygarlıkları haritadan silmenin yollarını aramak yerine, ilk kez 1969'da fizikçi Roger Penrose'nin teorize ettiği bir olgu olan kara deliklerin uzay-zaman dokusunu kendi etraflarında nasıl sürüklediğini ve hızlandırdığını incelemek.

1971'de Belaruslu fizikçi Yakov Zel'dovich, kara deliğin dönme enerjisinin, enerji korunumu yasalarını ihlal etmeden, içerideki uç koşullardan yararlanılarak çekilip çekilemeyeceğini araştırmak için dönen bir sistem önerdi. Teorik olarak, bir kara delik ölçeğinde bu yöntemle ortaya çıkabilecek enerji, bir süpernova patlamasına eşdeğer olabilirdi.

Southampton Üniversitesi Fizik Profesörü Hendrik Ulbricht ve meslektaşları, hakem değerlendirmesini bekleyen taslak bir makalede ayrıntılı olarak açıklanan son deneyde, enerjiyi yükseltmek ve pozitif bir geri besleme döngüsü oluşturmak için silindirik bir ayna kullanarak "Zel'dovich etkisini" araştırdılar.

Ulbricht, 2020'den başlayarak, COVID-19 karantinalarının en yoğun olduğu dönemde, dönen bir alüminyum silindir ve manyetik alanlardan oluşan erken bir kavram kanıtı inşa etti.

Bilim insanları "kara delik bombası" yaptı: Tehlikesiz ama güçlü

Araştırmacılar kurduğu bir ekiple birlikte bu fikir üzerine çalışmaya devam etti. Ekip, yüksek hızda dönen manyetize metal bobinler kullanarak deneyleri büyüttü. Şaşırtıcı şekilde, sistem başlangıçta sahip olduklarından daha büyük bir manyetik alan üretmeyi başardı.

Araştırmada yer almayan Lizbon Üniversitesi Fizik Profesörü Vitor Cardoso, "Düşük frekanslı elektromanyetik bir dalgayı dönen bir silindire gönderiyorsunuz ve geri dönen şeyin daha fazla enerji taşıdığını görüyorsunuz. Bu inanılmaz" ifadelerini kullandı.

Bobinler manyetik alan üretmese bile sistem sinyal üretmeye devam ediyor. Bu da kara delik yakınlarındaki enerji davranışlarını açıklayan teorilerin doğruluğunu gösteriyor. Ulbricht, "Temelde gürültüden bir sinyal üretiyoruz ve bu kara delik bombası önerisinde olanla aynı şey" diye konuştu.

Ekip, araştırmalarının kara deliklerin yakındaki parçacıklara nasıl enerji verdiği konusunda daha iyi bir fikir edinmemizi sağlayabileceğini ve hatta evrendeki maddenin yaklaşık yüzde 27'sini oluşturduğuna inanılan gizemli şey olan karanlık maddeye ışık tutabileceğini umuyor.

Gerçek bir kara delikten enerji elde etmekten hâlâ çok uzak olsak da, ekip araştırmalarının doğru yönde küçük bir adım olmasını öngörüyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Kara delik nedir?
Kara delik, çok büyük kütleli bir yıldızın kendi içine çökmesiyle oluşan, yoğunluğu sonsuz, yerçekimi öylesine güçlü bir uzay bölgesidir. Bu yüzden "kara" olarak adlandırılır.
ETİKETLER
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.