Güney Kore'de, ChatGPT'yi geliştiren OpenAI şirketine, kullanıcılarının bilgilerinin ifşa olmasına yol açtığı gerekçesiyle para cezası uygulandı.
Güney Kore Kisisel Bilgileri Koruma Komisyonu (PIPC), metin tabanli yapay zeka uygulamasi ChatGPT'yi gelistiren OpenAI sirketine kullanicilarin kisisel bilgilerini ifsa ettigi gerekçesiyle para cezasi verdi.
Mart ayinda meydana gelen sistemsel bir hatadan dolayi ChatGPT uygulamasinin abonelerinin ödeme bilgileri 9 saat boyunca ifsa edilmisti. Bu olay sonrasinda Komisyon, OpenAI sirketine yaklasik 3 bin dolarlik bir ceza uyguladi.
Anadolu Ajansi'nin haberine göre, olayda toplamda 687 Güney Kore vatandasinin bilgileri sizdirilmisti ve OpenAI, sorunu yetkililere 24 saat içinde bildirmedigi için cezalandirildi.
Bu, Güney Kore'nin teknoloji devlerine yönelik ilk yaptirimi degil. PIPC, daha önce Eylül 2022'de, teknoloji sirketleri Google ve Meta'yi (Facebook'un yeni adi) özel hayatin gizliligini ihlal ettikleri gerekçesiyle cezalandirmisti. Google 50 milyon dolar, Meta ise 22 milyon dolar para cezasiyla karsi karsiya kalmisti. Gerekçe ise kullanicilarin çevrim içi davranislarini izinsiz takip etmeleri ve verileri hedeflenmis reklamlar için kullanmalariydi.
OpenAI, gizlilik ihlalleriyle bogusurken bir yandan da 'intihal' sorunlariyla cebellesiyor. Sirket, ChatGPT ile olusturulan içeriklerin ayirt edilmesini kolaylastirmak amaciyla, Classifier (Siniflandirici) aracini Subat ayinda kullanima sunmustu.
OpenAI'den yapilan son açiklamada, "düsük dogruluk oranina" sahip olmasi gerekçe gösterilerek Classifier'in kapatildigi duyuruldu.
ChatGPT gibi üretken yapay zeka uygulamalari, ögrenciler tarafindan ödev yapiminda ve bitirme tezi yaziminda sikça kullaniliyor. Ögretim görevlileri ise ödevin insana mi yoksa yapay zekaya mi ait oldugunu ayirt etmekte zorlandigindan, içerigin ChatGPT tarafindan olusturuldugunu tespit eden araçlara ihtiyaç giderek artiyor.
OpenAI, Classifier'in artik kullanilamayacagini açiklarken, yapay zeka tarafindan olusturulan görsel ve isitsel içeriklerin tespit edilmesini saglayacak mekanizmalari gelistirmekten vazgeçmedigini açikladi.