Türkiye'nin uzay yolculuğu başlıyor. Dünyada sadece 11 ülkenin başardığı bu göreve Türkiye de başlıyor. Ülkemizin uydu serüveni 1994 senesinde yörüngede yer edinen Türksat 1B ile başlamıştı. 20 yıllık çalışmalar sonucunda Türksat 6A'nın uzay yolcuğu dünyanın gündeminde.
3A, 4A ve 4B uydularında görev yapan Türksat mühendislerinin yapım aşamasında yer aldığı Türksat 6A'nın görevi başlıyor. Bakan Uraloğlu, Türksat 6A ile ilgili merak edilenleri cevapladı, serüven başlıyor.
3A, 4A ve 4B uydularında görev alan Türksat mühendislerinin çalışmalarında yer aldığı Türksat 6A, sayesinde haberleşme uydusu üretebilen 11 ülke arasına Türkiye'de girdi.
Yapım aşamasında ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH ile birlikte çalışılırken yerli ve milli olarak üretilen her parça dikkat çekti. Bakan Uraloğlu, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle Türksat Gölbaşı Yerleşkesi'nde düzenlenecek törenle ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A hizmete alınacak. Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle daha önce Türksat uydularıyla kapsanmayan yeni coğrafyalara hizmet sunulacak." ifadeleri ile mutlu haberi duyurdu.
Uydu, %80'in üzerinde yerli ekipman ile oluşturulurken ülkemizde üretilen bu parçaların hepsinin uzay deneyimi kazanarak başarıyla hizmet verebildiği için dünya ihracının önünün de açıldığı Bakan Uraloğlu tarafından açıklandı.
Kapsam alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı kapsayacak şekilde genişlerken kapsam alanı 3,5 milyar kişiden 5 milyar kişiye ulaşacak. Uydu, 15 sene boyunca hizmet verecek.
8 Temmuz 2024 fırlatma tarihi olan Türksat 6A, özellikleri ile dikkat çekti. Türksat 6A uydusu 42° doğu olan kalıcı yörüngesine, 2024 Aralık ayı sonunda ulaşmıştı.
Teknik Özellikler
Kuru Kütle: Yaklaşık 1.780 kg
Toplam Kütle (Yakıt dahil): Yaklaşık 4.220 kg
Enerji Gücü: Her Ku bant transponder için minimum 140 W
Yörünge Bilgileri
Yörünge Referansı: Jeosantrik (Dünya merkezli)
Yörünge Rejimi: Jeostatik (Geostationary)
Yörünge Yüksekliği: 35.786 km
Boylam: 42° Doğu