Yapay zekanın giderek gelişmesiyle birlikte savaş teknolojisinde de devrim niteliğinde bir döneme giriyoruz. ABD, Çin, Almanya, İtalya ve Fransa dahil olmak üzere birçok ülke altıncı nesil savaş uçaklarını geliştirmeye başladı. Gökyüzünün yeni hakimi olacak olan altıncı nesil savaş uçakları ile ilgili ilk bilgiler ise ortaya çıktı.
Beşinci nesil savaş uçakları F-35, F-22, J-20 ve Su-57 gibi modeller dünyanın en gelişmiş makineleri arasında yer alıyor. Ancak gelecekte bu durum değişecek gibi duruyor.
Daha akıllı, gizli ve resmen bir ordu gücünde olacak olan altıncı nesil savaş uçaklarının için birçok ülke çalışmalara başladı.
ABD, Çin, İngiltere, Japonya, Almanya, Fransa ve İtalya gibi birçok ülke yeni nesil savaş jetlerini geliştirmek için zamanla yarışıyor.
Altıncı nesil savaş uçaklarının daha çok görünmezlik, yapay zeka ve dijital savaş yönetimi özellikleriyle fark yaratacağı düşünülüyor. Görünmeden saldıran ve radarlarda fark edilmeyen bu uçaklar gelecekte gökyüzünü kontrol edecek.
Son dönemlerde geliştirilecek "fluidic aküatörler" gibi yenilikçi tasarımlar sayesinde savaş uçaklarında kuyruksuz bir yapı göreceğiz. Dikey kuyrukların tamamen kaldırılması, elmas biçimli gövdeler ve hava akışını yönlendiren yenilikçi tasarımlar ile sağlanacak. Bu sayede de uçaklar radarlara yakalanmadan hareket edebilecek.
Yeni nesil savaş uçakları sadece bir pilotun kullandığı araç olmanın dışına çıkıyor. Aynı zamanda pilotlar savaş alanının dijital komutanı olacak. Gelişmiş ve yapay zeka ile entegre edilmiş dijital kokpitler sayesinde pilot, VR tabanlı bir arayüzle sadece uçağı değil, tüm savaş alanını kontrol edecek.
Diğer hava araçlarından tutun, yerdeki istasyonlara kadar her şey pilotun kontrolünde olacak.
Altıncı nesil savaş uçaklarının en çok dikkat çeken özelliği ise diğer insansız hava araçları filolarını yönetmeleri olacak. Pilot, dronları kontrol ederek istediği gibi yönlendirebilecek. Bu sayede de modern savaş sanatı farklı bir seviyeye çıkacak.
Altıncı nesil savaş uçakları geliştirilen ülkelerin süreçlerine bakıldığında uçakların çoğrafi farklılıklar barındırdığı gözlemlendi. ABD ve Çin, Pasifik gibi geniş bölgelerde görev yapacak daha büyük gövdeye sahip altıncı nesil savaş uçakları geliştiriliyor.
Avrupa ülkelerinin ise daha dar ve karmaşık hava saldırıları için çevik ve manevra kabiliyetine sahip olacak modeller üzerinde çalıştığı gözlemlendi.
ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz günlerde Pentagon'un NGAD altında yürüttüğü altıncı nesil savaş uçağı için uzun zamandır beklenen sözleşmeyi Boeing'e verdi. Boeing liderliğinde geliştirilecek olan altıncı nesil savaş uçağının adının ise F-47 olacağı açıklandı. ayrıca donanma için de başka bir F/A-XX projesi yürütülüyor.
İngiltere, Japonya ve İtalya ise Global Combat Air Program kapsamında Typhoon ve F-2'nin yerine geçecek jetler üzerinde çalışıyor.
Almanya, Fransa ve İspanya Future Combat Air System programı kapsamında altıncı nesil savaş uçakları üzerinde çalışmalar yapıyor.
Beşinci nesil savaş uçaklarının geliştirilmesi on yıldan fazla sürdü. Bu kapsamda da daha karmaşık olan altıncı nesil savaş uçaklarının 2035 ve sonrasında gökyüzünde görüleceği tahmin ediliyor.