Kod yazmayı bilmeyenler için bile web sitesi kurmak ya da mobil uygulama tasarlamak artık hayal değil. Google, I/O 2025'te tanıttığı yeni yapay zeka aracı Stitch ile karşımıza çıktı. Kullanıcılar sadece birkaç kelimelik bir açıklama ya da örnek bir görselle, 1 dakika gibi kısa bir sürede istedikleri web veya mobil uygulama arayüzünü oluşturabiliyor.
Google, bu yılki I/O 2025 geliştirici konferansında, Google Meet için gerçek zamanlı konuşma çevirisi gibi yeni yapay zeka özelliklerinin yanı sıra, web ve mobil uygulama tasarımı için geliştirdiği yeni aracı Stitch'i tanıttı.
Tamamen yapay zeka destekli olan Stitch, hem yazılımcıların hem de tasarımcıların işini önemli ölçüde kolaylaştırmayı hedefliyor.
Kullanıcılar Stitch'e yalnızca birkaç kelimelik bir açıklama veya bir görsel sunarak istedikleri uygulama arayüzünü birkaç saniye içinde oluşturabiliyor. Stitch, ürettiği tasarımların HTML ve CSS kodlarını da anında hazırlayarak, tasarım ve geliştirme sürecini adeta "tek tuşla" başlatıyor. Aracın arkasında ise Google'ın en güncel yapay zeka modelleri Gemini 2.5 Pro ve Gemini 2.5 Flash bulunuyor.
Son dönemde "vibe coding" adı verilen ve kod üretimini yapay zekaya bırakan yaklaşım, sektörde hızla yayılıyor. Stitch de bu akımın en yeni temsilcilerinden biri olarak geldi. Ve tabii ki de rakipsiz değil. Anysphere (Cursor), Cognition ve Windsurf gibi güçlü araçlar yanında OpenAI kısa süre önce kodlama asistanı Codex'i duyurmuş, Microsoft da Build 2025'te GitHub Copilot'a önemli güncellemeler eklemişti.
Stitch, diğer yapay zeka tabanlı kodlama araçlarına kıyasla yapabildikleri açısından biraz daha sınırlı olsa da, pek çok özelleştirme seçeneği sunuyor.
Örneğin oluşturulan tasarımları doğrudan Figma'ya aktarabiliyor ve kodların IDE ortamına alınarak detaylıca düzenlenmesine imkan tanıyor. Tasarım unsurlarının üzerinde ince ayar yapma olanağı da mevcut.
Google Ürün Yöneticisi Kathy Korevec, "[Stitch ile] bizim amacımız, insanlara bir sonraki tasarım düşüncesi veya bir sonraki yazılım geliştirme seviyesine geçişi süper kolay ve ulaşılabilir hale getirmek" diyerek aracı geliştirme amaçlarını açıkladı.
Stitch'in yetenekleri bununla da sınırlı kalmayacak. Google, yakın zamanda kullanıcıların arayüz tasarımlarında değişiklik yapmak için ekran görüntüsü alıp, değişiklik isteklerini görsel üzerinde doğrudan belirtebilecekleri bir özellik eklemeye hazırlanıyor. Ancak Stitch'in Figma ya da Adobe XD gibi tam kapsamlı bir tasarım platformu olmayı hedeflemediği özellikle vurgulanıyor.