Tgrt Haber

İnsanlığın bir sonraki evi olabilir: Satürn'de büyük keşif

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: India Today
15 Aralık 2023 12:36 - Güncelleme : 15 Aralık 2023 12:36
İnsanlığın bir sonraki evi olabilir: Satürn'de büyük keşif
Satürn,uzay

NASA'nın Satürn'ün Enceladus uydusunda saptadığı "hidrojen siyanür" molekülü yaşamın yapı taşları olan amino asitlerin oluşumu için temel bir unsur olarak kabul ediliyor.

ABD'nin uzay kurumu NASA'nın Cassini adlı uzay aracından elde edilen verileri analiz eden bilim insanları, Satürn'ün en büyük altıncı uydusu olarak bilinen Enceladus'ta yaşam için önemli bir bileşenin olduğuna dair kuvvetli kanıtlar saptadı.

Nature Astronomy dergisinde yayımlanan çalışma, Satürn'de yaşamın kökeni için hayati önem taşıyan bir molekül olan "hidrojen siyanürün" varlığını ve yaşamı potansiyel olarak sürdürebilecek güçlü bir kimyasal enerji kaynağının varlığını ortaya koydu.

YAŞAMI SÜRDÜRMEK İÇİN TEMEL BİR UNSUR

Enceladus, organik bileşikler içerdiği bilinen buz taneleri ve su buharından oluşan yapısıyla uzun süredir bilim insanlarının dikkatini çekiyordu. Ancak bu son araştırma, uyduda hidrojen siyanürün varlığını doğruladı. Bu molekül, yaşamın yapı taşları olan amino asitlerin oluşumu için temel bir unsur olarak kabul ediliyor.

Harvard Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan baş yazar Jonah Peter, bulguların önemini şu ifadelerle vurguladı:

"Çalışmamız, Enceladus'un hem yaşamın yapı taşlarını oluşturmak hem de bu yaşamı metabolik reaksiyonlar yoluyla sürdürmek için en önemli moleküllerden bazılarına ev sahipliği yaptığına dair daha fazla kanıt sağlıyor."

DAHA GÜÇLÜ BİR ENERJİ KAYNAĞI

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan (JPL) bilim adamı Kevin Hand, Enceladus'un altındaki okyanusun kimyasal enerji potansiyelini, Dünya'daki yaşamı destekleyen bir süreç olan metanojenezden çok daha güçlü bir enerji kaynağı olarak tanımladı.

Araştırma, Enceladus'un okyanusunun sadece yaşamın temel gereksinimlerine sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda yaşamın ortaya çıkması ve sürdürülmesi için uygun bir kimyasal ortam sunabileceğini öne sürüyor.

Cassini'nin 2017'deki kontrollü inişinden sonra sona ermiş olmasına rağmen, bu keşifler uzay aracının bıraktığı verilerin hala yeni bilgiler sunmaya devam ettiğini gösteriyor. Araştırmacılar, Enceladus'un potansiyel yaşam barındırma olasılığını ve laboratuvar ortamlarında daha fazla incelenebilecek kimyasal yolları belirleyerek, Cassini'nin önemli bir bilimsel miras bıraktığını vurguluyorlar.

Kaynak: India Today
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...