iPhone kullanıcıları telefonun takvim uygulamasında çok şaşırtıcı bir gizemle karşılaştılar. Kullanıcılar ekim ayında 10 günün olmadığını ve takvimin 4 Ekim'den, 15 Ekim'e atladığını gördü. Takvimden silinen 10 kayıp günün gizemi ortaya çıktı.
ABD'li teknoloji devi Apple'ın akıllı telefonları iPhone'larda yer alan takvim uygulamasında 1582 yılının ekim ayında bazı eksiklikler bulunuyor.
Bu durumu sosyal medyadan paylaşan kullanıcılar 4 Ekim - 15 Ekim 1582 tarihleri arasında yer alan günlerin olmadığını belirtti.
Takvim doğrudan 4 Ekim'den 15 Ekim'e atlıyor. Milyonlarca kişi bu durumun bir sistem hatası olduğunu düşünüyordu ancak işin aslı oldukça farklı çıktı.
Yaşanan bu durum Apple'ın takvim uygulamasında kaynaklanan bir hatadan dolayı oluşmadı.
10 gün silinmesinin nedeni 500 yıl öncesine uzanan büyük bir takvim reformundan dolayı kaynaklanıyor.
Tarihte M.Ö. 45 yılında Jül Sezar tarafından uygulamaya konan Jülyen Takvimi, dünyanın güneş etrafındaki dönüşünü temel alıyordu.
Ancak yılda 365 gün 6 saat olarak hesaplanmıştı. Gerçek astronomik yıl süresinden yaklaşık 11 dakika uzundu.
Bu küçük fark yüzyıllar içinde takvimi mevsimlerden kaydırmaya başladı.
Hristiyanlık dininin bayramı olan Paskalya'da tam tarihin hesaplanması gibi sorunlarla karşılaşılmıştı.
Bu sorunu çözmek isteyen Papa XIII. Gregorius 1582 yılında bir karar alarak Gregoryen Takvimi'ni ilan etti. Takvimi 10 gün ileri alarak mevsimleri tekrar senkronize haline getirdi.
Yani 1582 yılında gerçekten insanlar 4 Ekim Perşembe günü uyuyup, 15 Ekim Cuma gününe uyandılar. Aradaki 10 gün resmi olarak tarihten silindi. Ekim ayının seçilmesindeki en büyük neden ise Hristiyanlık dini için önemli tarihlerin bulunmaması oldu.
Apple'ın iPhone cihazlarındaki takvim uygulamasında da yapılan bu değişiklik aynı şekilde yansıtılmış durumda. Yani Apple'ın bir hatasından dolayı uygulamada 10 gün eksik gözükmüyor.