Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, yörüngedeki testlerine devam ederken çok önemli bir gelişmeye imza attı. Yerli imkanlarla üretilen HALE 1500 elektrikli itki motoru başarıyla ateşlendi. Bu motor sayesinde uydu, çok önemli bir özellik kazanacak.
Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirilen haberleşme uydusu Türksat 6A, 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece ABD'den yörüngesine fırlatılmıştı. Uydu için geliştirilen elektrikli itki motoru da başarıyla ateşlendi. Bu motorun Türksat 6A'ya sunacağı faydaları TÜBİTAK açıkladı.
TÜBİTAK, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada Türksat 6A projesi kapsamında geliştirdikleri HALE 1500 elektrikli itki motorunu 7 dakika boyunca ateşlediklerini belirtti.
Tamamen yerli ve milli imkanlarla ürettikleri elektrikli itki motorlarının 35 bin 786 km irtifadaki yersabit yörüngede uzay tarihçesi kazanmış olduğunu belirten TÜBİTAK, TÜRKSAT 6A'nın yörünge testlerine devam ederken, bir yandan da Dünya, Güneş ve Ay kaynaklı bozucu etkenlere karşın uyduyu yörüngesinde tutabilmek ve diğer uydular ile güvenli mesafeyi koruyabilmek için periyodik mevzi koruma manevraları gerçekleştirmeleri gerektiğine dikkati çekti.
Uyduyu boylamında tutmak ve yörünge daireselliğini koruyabilmek amacıyla yerleştirdikleri iki adet yerli elektrikli itki motorunu kullanacakları bilgisini paylaşan TÜBİTAK, İMECE'de de HALE 300 versiyonunu başarıyla kullandıkları elektrikli itki motoru sayesinde artık daha az yakıtla manevra gerçekleştirilebileceğini ve uydunun görev ömrünü artırabileceklerini ifade etti.
https://x.com/Tubitak/status/1827349913044488622
TÜBİTAK, açıklamasını "Milli uzay yolculuğumuzda gerçekleştirdiğimiz bu adım, ülkemizin bağımsız teknolojik gücünün ve azimli mühendislerimizin eseri. Ekiplerimizle gurur duyuyoruz!" ifadeleriyle noktaladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçtiğimiz günlerde Türksat 6A'nın devam eden test süreçleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Uydunun 50 derece doğu yörüngesindeki testlerinin başarıyla devam ettiğini belirten Uraloğlu, ekim ayı sonuna doğru Türksat 6A'yı 15 yıl görev yapacağı 42 derece doğu yörüngesine göndermeyi planladıklarını ifade etti.
TÜBİTAK'ın internet sitesinden alınan bilgiye göre, Türksat 6A'nın temel teknik özellikleri şöyle: