Manavgat'ta ormanlarda görülen çam kese böceğine karşı mücadele kapsamında laboratuvarlarda üretile predötür böcekler devreye sokuldu. Adının anlamı "avcı" olan böcekler çam kese böceğini tırtıl ve pupa gibi kısımlarını yiyerek yok ediyor.
Son yıllarda Akdeniz'deki çam ağaçlarında görülmeye başlayan ve ormanlar için büyük tehkile oluşturan çam kese böceğine karşı tamamen biyolojik mücadele başlatıldı.
Ormanlarda çok sık görülen çam kese böceği direk olarak ağaçları zarar vermemekle birlikte, büyüme kayıplarına, görsel kirliliğe ve yakın temasta olan insanlarda kaşıntı şeklinde sağlık problemlerine sebep oluyor.
Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü, söz konusu hastalığı yok etmek için laboratuvarlarda üretilen predatör olarak da adlandırılan 'Calosoma sycophanta' isimli böceği sahaya sürüyor. Predatör böcek, çam kese böceğinin tırtıl ve pupa gibi kısımlarını yiyerek yok olmasını sağlıyor.
Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü bünyesindeki laboratuvarda sağlıklı bir üretim için gerekli olan 23 derece sıcaklık ve yüzde 60 nem oranı ile yıllık 8 bin adet Calosoma Sycophanta üretimi planlanıyor.
Calosoma Sycophanta erginleri şubat ayı sonunda düşük rakımlı Kızılçam ormanlarından toplanıyor. Doğadan toplanıp laboratuvara getirilen Calosoma Sycophanta erginleri steril edilmiş toprak bulunan üretim kutularına 1 erkek 1 dişi gelecek şekilde konuluyor.
Günlük olarak toplanan yumurtalardan 4-7 gün arasında larva çıkıyor. Larvalar 10-14 gün boyunca çam kese böceği tırtılları ile beslendikten sonra araziye salım işlemi yapılıyor
Araziye salma işlemi ağaçtaki kese yoğunluğu dikkate alınarak her ağaca 2-3 adet larva gelecek şeklinde yapılıyor. 1 hektara ortalama 20 ila 40 adet bırakılıyor. Calosoma Sycophanta, çam kese böceğinin larva ve pupalarını yiyerek besleniyor.
1 yılda ise koplam 1000 adet çam kese böceğini tüketiyor. Yaşam süresi 4-6 yıl olup hayatı boyunca ortalama 5 bin adet çam kese böceğini imha ediyor.