Wall Street’te 2025 boyunca süren yükseliş artık rasyonel zeminden kopmuş durumda. Ekonomik belirsizliklere rağmen ABD borsalarında rekorlar kırılıyor, ancak bu ralliyi besleyen şey şirketlerin kârları ya da güçlü bilançolar değil.
Bu kez başrolde, yatırımcıların "geride kalma korkusu", yani FOMO var. Özellikle teknoloji ve yapay zekâ hisseleri üzerinden ilerleyen bu hareket, piyasanın genel mantığını sarsmış durumda. Super Micro Computer ve Palantir gibi kâr etmeyen şirketlerin hisseleri uçuşa geçti. Nvidia ve Meta’nın da rekor üstüne rekor kırması, bu eğilimi iyice perçinledi.
YahooFinance’in haberine göre Charles Schwab’ın Baş Yatırım Stratejisti Liz Ann Sonders, son dönemdeki toparlanmada bireysel yatırımcıların etkisinin büyük olduğunu söylüyor. Ona göre bu ralli, sosyal medya üzerinden yayılan “meme hisseleri”, henüz kâr etmeyen teknoloji firmaları ve kalitesi tartışmalı hisselerle şekilleniyor.
Goldman Sachs’ın analizleri de bu tabloyu destekliyor. Yılın ikinci çeyreğinde, yüksek riskli hisseler (örneğin Bitcoin'e duyarlı ya da yüksek beta hisseleri) S&P 500’ü açık ara geride bıraktı. Yeni halka arz edilen Circle ve CoreWeave gibi firmaların sırasıyla %500 ve %300 yükselmesi, Quantum Computing hisselerinin bir ayda %60’tan fazla artması bu çılgınlığı gözler önüne seriyor.
Ancak uzmanlar, bu ralliye karşı temkinli. Washington Crossing Advisors’tan Chad Morganlander, piyasaların giderek “oyunlaştırıldığına” dikkat çekerek, “Bu ciddi bir spekülasyon. Dikkatli olunmalı,” uyarısını yapıyor.
Rakamlar da Morganlander’ı destekliyor. Bespoke Investment Group’a göre, 8 Nisan ile 27 Haziran arasında Russell 3000 Endeksi’ndeki 420 hisse %50’den fazla yükselmiş. Bu hisselerden sadece 4’ü kâr ediyor. Aynı dönemde endekste yer alan 858 kâr etmeyen şirketin ortalama yükselişi %36,4. Buna karşın en düşük F/K oranına sahip 500 şirketin getirisi sadece %15,6. Yani, fiyat hareketlerinin yönünü bilanço değil, momentum belirliyor.
Interactive Brokers’ın Baş Stratejisti Steve Sosnick, yatırımcıların artık piyasa lideri hisseleri alırken geleneksel değerleme yöntemlerini umursamadığını söylüyor: “MOMO (momentum) ve FOMO (geride kalma korkusu) piyasaya hâkim durumda.”