Kişinin isteği dışında işsiz kaldığı durumlarda kendini finanse edebilmesi için devlet yardımı alması yani 'işsizlik maaşı' için bazı şartlar gerekiyor. Peki işsizlik maaşı nasıl alınır? Gerekli şartlar ve tüm detaylar...
İşini kaybeden ve belirli şartları sağlayan sigortalı çalışanlara, geçici bir süreyle devlet tarafından ödenen bir maddi destek olan 'işsizlik maaşı'nı almak için belirli kriterlere uygun olmak gerekiyor. İşsizlik maaşı kişinin çalışmadığı dönemde maddi destek alması açısından önem taşıyor. Peki işsizlik maaşını kimler alabilir? Ve işsizlik maaşı başvuruları nasıl yapılır? İşte merak edilen sorunun cevapları...
Dünya Gazetesi'nden Özgür Erdursun'un verdiği bilgilere göre; kendi arzu ve isteği dışında işini kaybedenlerin ve işsizlik maaşı için müracaatta bulunanların sayısında ciddi artış var. 2025 yılında ilk iki ayda 498 bin 429 kişi kendi arzu ve isteği dışında işten çıkmış yani işten çıkartılmış ve işsizlik maaşı için müracaatta bulundu. Peki kimler işsizlik maaşı alabilir? İşsizlik maaşına nasıl başvurulur?
İşini kaybeden herkes işsizlik maaşı alamıyor, işsizlik maaşı için son 3 yıl içinde en az 600 prim gün sayısının olması ve kendi arzu ve isteği dışında işten ayrılması yani işten çıkartılması gerekiyor.
İşsizlik maaşı için müracaatta bulunan kişilerin düzenli çalışanlar olarak bilinen, bir iş yerinde uzun süre çalışmayı tercih eden, işini kaybetmek istemeyen, işverenin işten çıkarmaması durumunda işine devam etmek isteyen kişiler olduğunu bilmek gerekiyor.
İşten Çıkarma:
Kendi isteği ve kusuru dışında işten çıkarılmak gerekir. Kendi isteğinizle işten ayrıldığınızda işsizlik maaşı hakkı doğmaz.
Prim Ödeme Süresi:
İşsizlik sigortası kapsamında en az 600 gün prim ödemiş olmanız gereklidir. Ayrıca, işten ayrılmadan önceki son 120 gün boyunca kesintisiz sigorta primi ödemiş olmalısınız.
Başvuru Süresi:
İşten ayrılmanın ardından 30 gün içinde İŞKUR'a başvuru yapılması gerekir. Başvuruda gecikmek, alınacak maaş süresinin kısalmasına neden olabilir.
İşsizlik maaşı, sigortalının son 4 aydaki ortalama brüt maaşının %40’ı kadar hesaplanır. Ancak, ödenecek miktar asgari ücretin %80’ini geçemez.