Gri listeden çıkış kapısı olacak! Kripto para düzenlemesi Meclis'e sunuldu
Kripto paraların yasal zemine oturması amacıyla hazırlanan kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifin kabul edilmesi halinde Türkiye’de kripto varlıkların ilk kez tanımı yapılmış olacak.
AK Parti kripto varlıkların tanınmasına yönelik kanun teklifini bugün saat 15:30’da TBMM’ye sundu. Teklifin kabul edilmesiyle kripto varlıklar yasal zemine oturacak. Alım-satım yapılan platformların lisanslanması ile denetimi de SPK tarafından yapılacak.
KRİPTO PİYASALARI TAKİBE ALINACAK
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler açıklamalarda bulunarak kanun teklifi ile gerçekleşecek yenilikleri şöyle sıraladı:
- Tasarıda kripto varlık ekosisteminde yer alan cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı ve platform gibi kavramların tanımı yer almaktadır.
- Kripto varlık hizmet sağlayıcıları faaliyete başlayabilmek için SPK'den izin alacak.
- Bilgi sistemleri ve teknoloji altyapılarını TÜBİTAK belirleyecek.
- Kripto varlıkların satış ve dağıtımı SPK tarafından belirlenecek. Kripto varlık ihracında TÜBİTAK'tan ise ön rapor alınacak.
- Platformlarda gerçekleştirilen işlemlerin güven, açıklık ve istikrarını bozacak eylemlere yönelik tedbirler öngörülmektedir.
- Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığına yönelik usul ve esaslar SPK tarafından belirlenecek.
- İzinsiz faaliyet gösteren kurumlara ilişkin SPK yetkili olacak.
- İzinsiz faaliyetlerde yurt içi ve yurt dışı ayrımı kaldırılacak, hukuk dışı faaliyetlere yönelik etkinlik artırılacak.
- İzinsiz kripto faaliyetlerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüldü.
- Halihazırda faaliyet gösteren kurumlara yönelik geçiş süreci olacak. Faaliyet gösterenler 1 ay içerisinde kurula başlayacak ya da 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak.
- Yurt dışında faaliyet gösteren kripto borsaların kullanımı sonlandırılacak."
GRİ LİSTEDEN ÇIKIŞIN YOLU AÇILACAK
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek daha önce yaptığı açıklamalarda bugünkü teklif ile kripto varlıkların ilk kez yasal tanımının yapılacağını söyledi. Bununla beraber kanun teklifinin yasalaşması Türkiye’nin kara listeden çıkması için önem taşıyor.
Kripto varlık, "Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar" olarak tanımlanacak.
Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye'yi 2021 yılında gri liste tabir edilen listeye almıştı. Türkiye 40 standardının 39'u ile uyumlu. Kripto bu alandaki son eksiği de gidermeyi amaçlıyor.