Hurma tezgâhlara çıktı. Ramazan ayı ile özdeşleşmiş hurma yaklaşık 15 çeşitiyle dikkat çekiyor. En bilinenleri olan Medine, Kudüs, İran ve Acve’de aradaki fark ne? İşte hurmaların fiyatı ve kalitesine göre farkları
On bir ayın sultanı olan Ramazan ayı ile özdeşleşmiş hurma tezgahlardaki yerini aldı. Ramazan alışverişi için pazarlara, çarşılara ve maketlere akın eden milyonlarca kişi ilk olarak hurma alıyor. Gerek fiyatı gerek kalitesi gerekse ismi ile dikkat çeken hurmaların farkı ise merak ediliyor.
Geldiği yere göre, büyüklük ve ucuz ya da pahalı oluşuna göre değişen hurmalar hem sindirime olan faydası hem de pek çok besini içinde barındırması açısından oruç tutanların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Hurmalar, Erzincan’daki çarşı ve pazarlarda yerini aldı. Kilosu 70 ile 300 lira arasında değişen 15 çeşit hurma tezgahları süslüyor. Doyuruculuğu ve besleyiciliğinin yanında Ramazan ayına özgü olması nedeniyle ayrı bir önemi olan hurmaya vatandaşlar ilgi gösteriyor.
Ramazan ayında hurmaya olan talebin arttığını söyleyen esnaf Mustafa Yetim, “Hurma her derde devadır. Hurma, şeker hastalığına da iyi gelir, her derde deva olan bir üründür. Mübarek ayın hurmasını 12 ay boyunca satıyoruz. Geleneklerimizden dolayı babalarımızdan ve dedelerimizden gördüklerimizi biz de devam ettiriyoruz. Ramazan'da sofralarda iftarı açmadan önce sofralarımızda bulunuyor” dedi.
Tezgahlardaki hurma fiyatlarının kalitesinden ziyade geldikleri yere göre değiştiğini ve uzak mesafeden gelen hurmanın maliyetinin daha fazla olduğunu söyleyen Mustafa Yetim, “Ramazanların vazgeçilmezi, sofraların bereketi hurma tezgahlara indi. Hurma fiyatları 70 liradan 300 liraya kadar çıkıyor. 70 liralık hurmanın kalitesinin düşük olduğu anlamına gelmez. 300 liralık hurmanın geldiği yer biraz uzun ve meşakkatli olduğu için fiyat biraz daha pahalı. 70 liralık hurma da daha yakın mesafeden geldiği için fiyat biraz daha düşük tutuldu. Bu ramazan geçen ramazan olduğu gibi hurma fiyatları biraz daha arttı. Ama biz kâr marjımızı azaltarak hurma fiyatlarını düşürdük. Vatandaşın alım gücü buna yetsin. Hurmaya rağbetin ilerleyen günlerde de artacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Hurmalar arasında pek fark bulunmuyor. Geldiği yere, boyutuna ve tazelik durumuna göre çeşitleri ve fiyatları değişiyor. Kudüs hurması diğer hurmalara göre daha hafif, kabuklu yapısı ve büyüklüğü ile dikkat çekiyor.
Medine hurması ise ‘gold’ olarak biliniyor. İnce kabuklu yapısı bulunuyor. Medine hurmasının bir tanesi neredeyse 50 grama denk geliyor. Medine hurmasının kilo fiyatı 450 ile 550 lira arasında değişiyor.
Hurmalar arasında en pahalısı ise acve hurması yani ‘peygamber hurması’ olarak geçiyor. Acve hurmasının peygamber efendimizin ağaçlarından yetiştiği rivayet ediliyor. Şeker oranı az olan acve hurması çoğu kişinin tercih ettiği hurma çeşitleri arasında yer alıyor. Acve peygamber hurması 750 liraya kadar satılıyor.
Piyasada sıklıkla satılan Tunus hurması olarak çıkan hurma çeşidi, Daklat Nur gibi isimlerle de anılıyor. Hafif sarıya dönük rengiyle ayırt edilebilen Tunus hurması, karamele benzer yumuşak ve şekerli tadıyla biliniyor. Besin lifi, potasyum ve magnezyum gibi mineral ve yararlı maddeler bakımından zengin bir besin kaynağı olarak görülüyor.
İnce kabuklu İran hurması, tatlı, yumuşak ve etli bir yapıda çeşitlerden. Sindirim sistemine yardımcı olduğu, bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar içerdiği ve kan şekerini dengeleyerek uzun süre tok kalmaya yardımcı olduğu için diyet listelerinde de sıkça öneriliyor. İçeriğinde besin lifi, magnezyum, potasyum, fosfor ve demir gibi yararlı maddeler bulunduğu da biliniyor. İran hurmasının fiyatı 120 ile 250 lira arasında değişiyor.