Mart ayında altın fiyatları Çin’de tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıktı. Yatırım talebi artarken, takı satışları ve ithalat geriledi. Dünya Altın Konseyi'ne göre Çin Merkez Bankası da alımlara devam ediyor.
Çin’de altın piyasası, Mart ayında hem fiyatlar hem de yatırım talebi açısından tarihi bir performans gösterdi. Dünya Altın Konseyi Çin Araştırma Başkanı Ray Jia’nın aktardığına göre, iç piyasada rekor seviyelere ulaşan altın fiyatları ve ETF (borsa yatırım fonu) girişleri dikkat çekti. Ancak bu yükseliş, ithalatı ve takı talebini frenlemiş görünüyor.
Hem Çin’de hem de küresel piyasalarda altın fiyatları Mart’ta yeni zirvelere çıktı. Jia, “Çin’de Şanghay Altın Kapanış Fiyatı (SHAUPM), son bir yılın en güçlü seviyesine ulaştı. Aynı şekilde, Londra Altın Fiyatı da Temmuz 2020’den bu yana en yüksek seviyesini gördü,” dedi.
ABD’de doların zayıflaması, jeopolitik gerilimler ve Trump’ın belirsiz ticaret politikaları, altına olan yönelimi artırdı. ETF’lere olan yoğun ilgi de bu tabloyu destekledi.
Mart ayındaki güçlü seyrin etkisiyle altın fiyatları, yılın ilk çeyreğinde hem RMB hem de dolar bazında %19 artış gösterdi. Jia, “RMB cinsinden altın fiyatı, Şanghay Altın Borsası'nın kurulduğu 2002’den bu yana en güçlü ilk çeyreğini yaşadı. USD bazında ise 1975’ten bu yana en iyi ilk çeyrek performansı kaydedildi,” dedi.
Altının bu hızlı yükselişinde; güvenli liman arayışı, zayıf dolar, Fed’in faiz belirsizliği ve ETF'lere artan ilgi belirleyici oldu.
Mart ayında altının toptan talebi bir önceki aya göre toparlansa da, genel tablo zayıf kaldı. Şanghay Altın Borsası’ndan yapılan altın çekimleri 120 tonla önceki aya göre 30 ton arttı, ancak geçen yılın aynı döneminin biraz altında kaldı.
Yılın ilk çeyreğinde Çin’in toptan altın talebi 336 ton oldu. Bu, son on yılın ortalamasının %29 altında ve 2024’ün ilk çeyreğine göre %36 düşüş anlamına geliyor. Jia, bu düşüşte 2024 Ocak ayındaki rekor talebin baz etkisiyle belirleyici olduğunu belirtti.
Yüksek altın fiyatları yatırımcıyı ETF'lere yönlendirdi. Mart ayında Çin’deki altın ETF’lerine 772 milyon dolarlık giriş oldu. Böylece toplam varlıklar 14 milyar dolara ulaştı. Toplam kolektif altın varlığı ise 138 ton ile yeni bir rekor kırdı.
Yılın ilk çeyreğinde ETF girişleri 2,3 milyar dolara (16,7 milyar RMB) ulaştı. Yalnızca bu dönemde ETF’lerin altın varlığı 23 ton arttı. Nisan ayının ilk iki haftasında da bu trend devam etti; toplam varlıklar %25 artarken, kolektif varlık 29 ton daha yükseldi.
Çin Merkez Bankası (PBoC) da altın alımını sürdürüyor. Mart ayında rezervlere 2,8 ton altın daha eklendi. Böylece ülkenin toplam resmi altın rezervi 2.292 tona yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde ise 12,8 tonluk bir alım yapıldı.
Toplam döviz rezervleri de aynı dönemde %2,3 artışla 3,5 trilyon dolara ulaştı. Bu artışta, doların zayıflaması, tahvil değerlerinin yükselmesi ve altındaki büyük sıçrama etkili oldu. Altının toplam rezervlere katkısı %1’i geçti.
Fiyatların tavan yaptığı bu dönemde ithalat durma noktasına geldi. Ocak ayında Çin’in altın ithalatı yalnızca 17 ton oldu – bu, Şubat 2021’den bu yana en düşük rakam. Şubat ayında 76 tona yükselse de, 2024 ortalamasının altında kaldı.
Net ithalat verileri ise daha da çarpıcı. Ocak ayında sıfıra düşen net ithalat, Şubat'ta 49 tona yükselse de, geçen yılın aynı dönemine göre %38 azaldı. Jia’ya göre bu düşüşte, Çin Yeni Yılı tatili, iç talepteki zayıflık ve yerel piyasadaki fiyat indirimi etkili oldu.