Fas'ın kuzeybatısında olan Tanca Yarımadası'nda yapılan araştırmalar sonucu dikili taşlar ve antik mezarlıklar bulundu. Tanca'daki arkeologların bulduğu antik mezarın 4.000 yıl öncesine ait olduğu ortaya çıktı.
Cebelitarık Boğazı'nın güneyinde, Fas'ın kuzeybatısındaki Tanca Yarımadası'nda gerçekleşen kazılar sonucunda bulunanlar arkeologları şaşkına çevirdi. 4000 yıl civarı öncesine ait taş mezar buluntusu dikkatleri üzerine çekti.
Tanca Yarımadası'nda yapılan kazı sonucunda bulunan antik mezar arkeologları şaşkına uğrattı.
African Archaeological Review dergisinde 13 Mayıs'ta yayınlanan çalışmada antik mezarların zengin mezar geleneklerini yansıttığı ortaya çıktı.
Live Science haberine göre Tanca Yarımadası'nda yer alan arkeolojik kazı insanların hayatının nasıl değiştiğini ortaya koydu. Araştırmacılar M.Ö. 3000 ila 500 yıllarına ait yerleri ararken kayaya oyulmuş delikten oluşan ve işaretlemek için kullanılan levhalarla "sanduka mezarları" olan 3 mezarlık buldu.
Barselona Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü'nde doktora öğrencisi olan ilk yazar Hamza Benattia, kayayı kesmeinin zor olduğunu ve inşaatın uzun sürdüğünü belirtti.
Araştırma ekibi mezarın M.Ö. 2000 civarında inşa edildiğini ortaya çıkan sanduka mezarlarından insan kemikleri aldığını belirti. Kemikleri radyokarbon tarihlendirirken ekip Afrika'daki bir sandık mezarı için ilk kez bir radyokarbon tarihi elde edildiğini belirtti.
Mezarlıkların dışında dikili taş kalıntıları da bulundu. Taşların boyutları farklı olurken en büyüklerinden birinin 8,2 fitten (2,5 metre) daha uzun olduğu ifade edildi.