Tgrt Haber

Amasya'da heyecanlandıran keşif: Tam 2 bin 600 yıllık, din tarihini derinden sarsacak

Editör: Murat Makas / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
21 Kasım 2023 09:31 - Güncelleme : 21 Kasım 2023 09:44
Amasya,keşif ,Oluz Höyük,Pers

Yerli ve yabancı bilim adamları Anadolu'da kazı çalışmalarını yoğunlaştırdı. Amasya’daki Oluz Höyük’te Med dönemine ait 2 bin 600 yıllık sunak keşfedildi. Prof. Dr. Şevket Dönmez keşif ile ilgili "Ön Asya din tarihi ve din arkeolojisini derinden sarsacak gibi görünüyor'' dedi.

Türkiye’nin birçok ilinde arkeoloji çalışmaları sürerken Amasya’da yapılan bir çalışmanın bulguları kamuoyuyla paylaşıldı. Yerli ve yabancı bilim adamları uzun vadeli planlar yaparak özellikle yeraltı şehirlerini ortaya çıkarmak için kazı ve yüzey araştırmalarını yoğunlaştırmıştı. Anadolu’da yapılan kazı çalışmaları kapsamında Amasya’daki Oluz Höyük kazılarında Med Krallığı dönemine ait olduğu belirlenen yaklaşık 2 bin 600 yıllık sunak keşfedildi.

"ÖN ASYA DİN TARİHİ VE DİN ARKEOLOJİSİNİ DERİNDEN SARSACAK''

Pers dönemine ait 2 bin 500 yıllık ateş tapınağı buluntularının ortaya çıkarıldığı Oluz Höyük’te M.Ö. 590 yılında Anadolu’yu Kızılırmak’a değin ele geçirip 40 yıl hüküm süren İran kökenli Med Krallığı’na ait sunakta da aynı şekilde ateş tapınağına rastlandı. 

Geçen yıl Med'lerden kaldığı değerlendirilen bir seramikle karşılaşmaları üzerine çalışmayı bu alanda ilerlettiklerini anlatan İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dönmez, ''Sunağa ateş kültüyle ilgili bir ocak eklemişler. Sunağın doğu tarafına da kule benzeri bir yapı eklemişler. Hem Med, hem de Pers döneminde ateş kültüne ait sunak ve tapınakların ortaya çıkması Ön Asya din tarihi ve din arkeolojisini derinden sarsacak gibi görünüyor'' diye konuştu.

FRİG VE PERS KATMANLARININ ALTINDA HİTİT TAPINAĞI VAR

Oluz Höyük’ün günümüzden 3 bin 500 yıl öncesine dayanan Hitit dönemine kadar kutsal bir merkez olarak kullanıldığına işaret eden Prof. Dr. Dönmez, ''Beş sezon önce Hititlere ait boğa figürünü ele geçirmiştik. Bu boğa figürünün varlığı bir tapınağı bize işaret ediyordu. Muhtemelen Fırtına Tanrısı Hitit tapınağı şu anki Frig ve Pers katmanlarının altında gibi görünüyor. 17 yıllık çalışmalarda Hitit, Frig, Med ve Pers dönemlerinde Oluz Höyük’ün kutsal bir kent olduğunu görüyoruz'' şeklinde konuştu.

Amasya'da tarihi keşif

Kazıların heyecan verici sonuçlar ortaya çıkarmayı sürdüreceğine inanan Dönmez, kazı projesine izin ve destek veren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, katkı sağlayan Türk Tarih Kurumu, Amasya Valiliği ile Amasya Belediyesi’ne teşekkür etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...